PREVENTIVA

Mariborčani, jutri brezplačne meritve v zdravstvenem domu

Objavljeno 04. december 2014 11.03 | Posodobljeno 04. december 2014 11.03 | Piše: STA, T. L.

Med drugim bodo merili krvni tlak, vrednost glukoze in holesterola v krvi in opravili meritve telesne sestave.

Tisti, ki si doma redno merijo krvni tlak, bolje sodelujejo pri zdravljenju, zato se lahko zmanjšajo psihične obremenitve zaradi bolezni in posledično znižajo krvni tlak.

MARIBOR – Mariborski ZD Adolfa Drolca bo v petek dopoldne za vse obiskovalce pripravil brezplačne meritve različnih dejavnikov tveganja. Med drugim bodo merili krvni tlak, vrednost glukoze in holesterola v krvi in opravili meritve telesne sestave.

V centralnem laboratoriju bodo ob tem istega dne samoplačniško, vendar s 30-odstotnim popustom, za bolnike opravljali tudi vse druge laboratorijske preiskave, v avli pa bo obiskovalcem na voljo še informacijska točka za program Svit.

Kot je povedala koordinatorica oddelka za promocijo zdravja v ZD Maribor Zvezdana Vražič, dejavniki tveganja pomembno pripomorejo k razvoju bolezni. S sodobnimi zdravstveno vzgojnimi metodami želijo zato ljudi seznaniti, kako koristno je spremeniti nezdrav način življenja.

»Skušamo jih motivirati, da se odločijo za zdravo življenje, saj strah pred boleznijo in skrb za zdravje nista zgolj osebni interes, ampak ta prerašča v družbeno normo,« je dodala Vražičeva.

Po besedah direktorja zdravstvenega doma Jerneja Završnika želijo s tovrstnimi akcijami uporabnikom omogočiti, da tudi sami preverijo, v kakšnem stanju so, in če ugotovijo kakšne zdravstvene anomalije, tudi pravočasno ukrepajo.

Deli s prijatelji