ZARADI TELEKOMA

Mariborčani besni na državo: Šest let pri Kanglerju, šest let na sodišču

Objavljeno 22. maj 2015 09.18 | Posodobljeno 22. maj 2015 09.55 | Piše: S. N.

»Telekom kuje dobiček iz tuje infrastrukture. Zato je legitimno, da dobimo nadomestilo,« opozarja Vinkov.

MARIBOR – Javna agencija RS za varstvo konkurence je ugotovila, da je Telekom Slovenije v času od decembra 2002 do avgusta 2005 zlorabil prevladujoč položaj, ki je bil na škodo naročnikov storitev ADSL in ISDN. Uporabniki so skočili na noge, zahtevajo vrnitev po nepotrebnem plačanega denarja. Javni agenciji in davkoplačevalcem je pritrdilo tudi upravno sodišče. Nastala je pravna osnova, da potrošniki na podlagi pravnomočne odločbe lahko zahtevajo, da jim Telekom vrne plačilo priključnine za ISDN in razliko med naročnino za analogni priključek in naročnino za vezani priključek ISDN-ADSL.

Glavnica in obresti

Med temi, ki so plačali nekaj, kar ni bilo treba oziroma zdaj to koristi Telekom, je bilo tudi okoli 2000 Mariborčanov. Sto dvajset teh pa se je združilo v Civilno iniciativo za nadzor nad javnimi podjetji C. I. Zveza za zaščito občanov – pri Stranki Slovenskega Naroda – S. S. N. »Vsak posameznik zahteva od Telekoma 800 evrov in pripadajoče obresti,« je povedal Zdenko Vinkov, predsednik civilne pobude. »Telekom kuje dobiček iz tuje infrastrukture, zato je legitimno, da dobimo nadomestilo,« opozarja Vinkov.

Upam, da nam bodo dali besedo.

Šest let pri Kanglerju

Civilna pobuda je nastala leta 2003, takrat so na podlagi prakse ostalih občin tudi v Mariboru začeli zbirati dokumentacijo. »Pred 12 leti smo vse predali občini Maribor, kar šest let pa je to ležalo v predalu pri Francu Kanglerju. Zdaj pa je še šest let ležalo vse skupaj na okrajnem sodišču, to je nezaslišano,« so Štajerci ogorčeni nad početjem in ignoranco, ki so je deležni.

Danes prvič na sodišče

»Pred časom smo se obrnili na varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer. Skupaj smo sestavil dopis. Od sodišča smo zahtevali odgovor, zakaj nismo upravičeni do obravnave. V mesecu dni od dopisa je za danes le razpisan prvi narok,« je povedal Vinkov.

Civilna iniciativa se je odločila, da zaradi zavlačevanja pri primeru Telekom toži državo Slovenijo. Očita ji:

– nedopustno zavlačevanju dveh institucij (Občine Maribor, Okrajno sodišče Maribor);

– več kot 120 občanov Maribora že več kot 12 let zahteva vračilo vlaganj v telekomunikacijo;

– država Slovenija upravlja in uporablja infrastrukturo, ki ni njena in jo celo prodaja.

Imate tudi vi zgodbo za nas? Pošljite nam jo prek spodnjega obrazca.

Deli s prijatelji