VAROVAN

Mariborčan (26) lahko z enim klicem sesuje ameriško gospodarstvo?

Objavljeno 27. december 2012 12.14 | Posodobljeno 27. december 2012 11.10 | Piše: A. L.

Pred Američani smo kot politi kužki, se jezi Martin Škorjanc, oče obtoženega Matjaža.

Matjaž Škorjanc in Sonja Čoh.

MARIBOR – Ameriški FBI je ugotovil, da je program Mariposa (naložil se je na 12 milijonov računalnikov in je kradel tudi podatke o kreditnih karticah) izdelal 26-letni Slovenec Matjaž Škorjanc. Ta ga je, tako pravijo strokovnjaki, prodal naprej in prodaje so se vrstile. Nastala je ogromna škoda. Velika Amerika je zahtevala njegovo izročitev, a ga Slovenija ni dala. Kljub temu pa po pričevanju očeta Martina Škorjanca za Nedeljski dnevnik njegov sin v mariborskem zaporu biva v nenormalnih okoliščinah: »Prepričan sem, da mu kršijo človekove pravice.« Stike z njim mu omogočajo le skozi steklo, materi so stiki z njim prepovedani (mama naj bi mu bila pomagala prati denar, op. p.), DVD-predvajalnika za učenje nemščine ne sme imeti niti učbenikov za podiplomski študij ne. O telefoniranju in dopisovanju z najbližjimi lahko Matjaž le sanja.

FBI dela vse brez odredb sodišča, a Slovenije to ne zanima

Oče je zgrožen, da z njegovim sinom delajo, kot bi bil bin Laden, medtem ko so vsi drugi, ki so program dejansko uporabljali, na svobodi. O tem, da sta dva uporabnika programa, Darko Goričanac in Mentor Leniqi, ki sta program dejansko izkoriščala, dobila le 480 ur družbenokoristnega dela, smo že poročali. Matjaž je že tako leto in pol v priporu, njegovi starši pa iščejo pravico. Vsi odvetniki, pravniki, s katerimi so se pogovarjali, so jim dejali, da je bila večina dokazov pridobljena nezakonito. Prikrite ukrepe je FBI izvajal, tako meni Škorjanc, brez odredb sodišča, kar jim je tudi potrdil zaslišani agent FBI.

Mama ga ne sme videti

»Dvakrat na teden po pol ure ga lahko vidim le skozi steklo. Mama še tega ne sme. Vidim ga, kako tone v obup, malodušje, kako golta antidepresive,« pravi oče. Dodaja, da so »naši pred FBI kot politi kužki. Celo odvetnico si drznejo zasliševati na policijski postaji. Meni prisluškujejo ...«

Prisluškujejo tudi očetu

Martin je svojemu sinu kupil 3000 evrov vredni računalnik in opremo, kar je storil prek svojega podjetja. In to mu očitajo kot pomoč pri pranju denarja. Opral naj bi ga za 50 tisočakov. Prav to pa je znesek, ki ga je v telefonskem pogovoru omenjal odvetnici, da bi toliko uspeli zbrati s hipotekami in prihranki za varščino. Ker so policijske obtožbe prispele kmalu za tem pogovorom z odvetnico, meni, da mu prisluškujejo.

Stanovanja si ni kupil sam

O stanovanju, ki naj bi si ga Matjaž kupil z zaslužkom, pa pravi: »Matjaž je primaknil 9400 evrov, tast 10.000, 43 tisočakov pa midva z ženo. Ponudila sva vse dokaze, varčevalne račune v banki, bančne izpise ... Laži, potvarjanja, prirejanja – to je njihov način, zato se tako bojim za sina in za vso družino.«

Deli s prijatelji