NA KOŽO

Maribor 2015

Objavljeno 02. januar 2015 23.35 | Posodobljeno 02. januar 2015 23.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Ne vem, zakaj, a afere se na mariborskega župana lepijo kot muhe na drek.

Bojan Budja. Foto: S.N.

Pozaba je praviloma znak staranja. To potrjujem iz prve roke. A tu in tam zna vendarle biti tudi koristna, da ne rečem rešilna. Je stanje, ko nekaj izgine iz naše zavesti. Z njeno pomočjo kratko malo zbrišemo preteklost, ki nam ni bila po volji. Ki nas je razočarala, nam prizadejala bol, nam tako ali drugače škodovala. Po šele dveh dneh v letu 2015 se spomnim bore malo tistega v 2014. Kar lahko pomeni le to, da je bilo slabo, polno vsakovrstnih razočaranj. Leto 2014 sem torej pretežno namenil pozabi. A tudi taka obdobja navzlic jezi, razočaranju, nemoči prinašajo kaj koristnega. Ker nas krepijo, učijo, nas delajo modrejše, predvsem pa previdnejše.

Žal ne vseh. Mariborski župan Andrej Fištravec je preživel dokazano pestro 2014. A se iz tiste zanj manj lepe in pozabi namenjene preteklosti ni prav veliko naučil. Nova volilna zmaga ga je celo še dodatno zaslepila in napihnila. Škoda. Kajti moji Mariborčani si zaslužijo veliko boljšega župana. Preudarnejšega, pametnejšega, tudi bolj poštenega. In nikakor ne takega, ki je že včeraj, na prvi delovni dan leta 2015, ponovno polnil strani slovenskega časopisja.

Afere se lepijo nanj kot muhe na drek. Zdaj si je menda za svojega ključnega zunanjega svetovalca izbral človeka, ki mu mariborski kriminalisti namenjajo vlogo goljufa. Prvi mož štajerskih tožilcev je že potrdil, da so decembra prejeli kazensko ovadbo, ki županovi desni roki očita poslovne goljufije in kršitve temeljnih pravic delavcev. Sebi naj bi v žepe stlačil sto tisočakov protipravne premoženjske koristi, svojim bivšim zaposlenim pa bojda dolguje 60.000 evrov. Pa tudi to še ni vse. Na prvi dan novega leta je Fištravec za novega direktorja mariborske mestne uprave postavil bivšega vojaškega obveščevalca, eks državnega sekretarja v vladi Alenke Bratušek, ki pa se na javni razpis sploh ni prijavil. Tudi ni Mariborčan. Šestnajsterica prijavljenih se je obrisala pod nosom, novi šef mestne uprave se bo v Maribor znova vozil iz Ljubljane. Da te kap!

Nekje sem prebral, da je korupcija najbolj nezmotljivo znamenje demokracije in ustavne svobode. Če drugega ne, ravnanja župana Andreja torej kažejo, da Mariborčani živijo v enem najbolj demokratičnih mest pod soncem. Kakšne druge tolažbe jim žal ne znam nameniti. Ker je ne najdem. 

Deli s prijatelji