JEZA

Marezige: v zvoniku 
ne bo bazne postaje

Objavljeno 15. junij 2013 11.35 | Posodobljeno 15. junij 2013 11.36 | Piše: Iztok Umer

Vaščani so jezni, ker je župnik Martin Šuštar podpisal pogodbo s Si.mobilom.

Pobudnika peticije Milivoj Čotar in Alen Babič (z desne) pred spornim zvonikom v Marezigah (foto: Iztok Umer).

MAREZIGE – Marezižani se z vsemi štirimi branijo, da bi v skladu s pogodbo z župnikom Martinom Šuštarjem Si.mobil postavil bazno postajo v zvoniku ob cerkvici in pokopališču v središču Marezig, v neposredni bližini zadružnega doma, trgovine, gostilne, pošte, sedeža krajevne skupnosti, trga, kjer se zbirajo domačini in imajo prireditve, parka z razgledno točko in prometnih povezav, ki vodijo proti osnovni šoli in drugim vasem, skratka, v osrčju vasi. Domačini so povzdignili glas, ker jih župnik ni obvestil o podpisu pogodbe s slovenskim operaterjem.

Skrbi jih sevanje

»Si.mobil je že pred dvema letoma predlagal, da bi bazno postajo postavil na stavbi zadružnega doma, vendar je vaški odbor predlog zavrnil. Verjamemo, da sevanje ne bi prekoračilo predpisanih meja, vendar nam ni znal nihče pojasniti, kakšen vpliv bi imelo sevanje na dolgi rok. Na našem območju obstaja več lokacij zunaj strnjenih vaških naselij, kjer bi lahko postavili bazno postajo. No, očitno so pri Si.mobilu izbrali zanje najugodnejšo rešitev in prepričali našega župnika,« pojasnjuje predsednik krajevne skupnosti Alen Babič.

Dela so že stekla

Dela za montažo bazne postaje na zvoniku so že stekla, prekinili pa so jih na zahtevo domačinov, ki so ustanovili odbor in začeli zbirati podpise proti načrtovani postaji. Proti se je izreklo vseh 105 krajanov, ki stanujejo v neposredni bližini vaškega zvonika. »S Si.mobilom smo imeli sestanek, kjer nas je njihov predstavnik podrobno seznanil z delovanjem postaje in njenim vplivom na okolje. Verjamemo v študijo, vendar nas predstavnik operaterja ni povsem prepričal. Nikjer ni omenjen monitoring. V gradbenem dovoljenju piše, da je prostor s telekomunikacijsko opremo v nestanovanjskem objektu, ki ni namenjen javni rabi oziroma se v njem ne zadržujejo ljudje, kar ne drži, saj je s stolpa lep razgled na okolico, prav tako se iz notranjosti zvoni. Poleg tega nas moti, ker operater za vsa nadaljnja vzdrževalna dela objekta ne bi potreboval novih soglasij oziroma mu ne bi bilo treba dopolnjevati gradbenega dovoljenja. Konec maja pa smo prek interneta izvedeli, da komunikacijski objekt skupaj s Si.mobilom kot služnostnim upravičencem lahko uporabljajo tudi druge fizične ali pravne osebe, ki zagotavljajo elektronska komunikacijska omrežja v skladu z določbami zakona. Bojimo se, da bi prišlo do ojačitve antenskih sistemov in posledično tudi povečanega sevanja,« razloge našteva član odbora Milivoj Čotar.

Gre za obnovo zvonika

V župniji in koprski škofiji menijo, da bi postavitev bazne postaje pomenila tudi sanacijo zvonika, ki ni v najboljšem stanju, saj je Si.mobil po pogodbi pripravljen plačati letno najemnino za uporabo zvonika, ki naj bi jo namenili prepotrebni obnovi. Kolikšna naj bi bila ta najemnina, nočejo izdati ne na Si.mobili ne v koprski škofiji.

Babič in Čotar sta prepričana, da bi župnija lahko denar za obnovo zvonika dobila tudi drugje; s prispevkom vaščanov v obliki denarja, gradbenega materiala ali prostovoljnega dela. »Konec koncev župnija razpolaga tudi s kmetijskimi in drugimi zemljišči, ki jih daje v najem. Lahko bi jih celo prodala,« pripominja Čotar.

Pri Si.mobilu so se odzvali po sestanku z Marezižani in jih v začetku tega tedna obvestili, da so pripravljeni, da bi si ogledali druge lokacije za postavitev bazne postaje. Domačini menijo, da bi bila najbolj primerna lokacija v bližini pokopališča v Glemu pod Borštom, ki je po zračni liniji le streljaj oddaljena od zvonika in se ne dotika stanovanjskih hiš.

Deli s prijatelji