NA KOŽO

Maratonci

Objavljeno 29. september 2014 00.35 | Posodobljeno 29. september 2014 00.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

V teku je treba uživati, tudi športni pohlep je škodljiv.

Rok Tamše. Foto: S. N.

Slovenska tekaška vročica se stopnjuje, saj je do 19. ljubljanskega maratona Volkswagen samo še 26 dni. Če je kdo mislil, da naj bi množično organiziran tek pritegnil na desettisoče ljudi zgolj kakšno desetletje, potem pa naj bi domnevna modna muha otrpnila, se je pošteno zmotil. Iz leta v leto padajo rekordi po udeležbi na tekaških prireditvah po vsem svetu. Za najbolj briljantnega pa je včeraj v Berlinu poskrbel Kenijec Dennis Kimetto, ki je 42 kilometrov in 195 metrov pretekel v času 2:02:57 in se je kot prvi na svetu spustil pod dve uri in tri minute. Vsa čast!

Tudi trasa ljubljanskega maratona je precej hitra. Letos bo pravzaprav zgodovinski tek, saj bo proga prvič speljana v enem krogu. Maratonci bodo zagotovo uživali, še več pa bo tistih na polmaratonu, rekreativnem teku ter šolskih in otroških tekih. Je pa tudi res, da se je pri navdušencih zasidralo mišljenje, da vsi oni tečejo na maratonu in da so vsi maratonci. Pa naj bo tako! Samo da zdravo razmišljajo in živijo v takšnem slogu vsaj v tednih pred osrednjo slovensko tekaško prireditvijo, ki je postala pravo podjetje z vse boljšim marketingom in naraščajočim ugledom v tujini. Prav zato je vse več tistih, ki so radi del takšnega žura, čeprav se ne bodo nikoli podali na preizkušanje svojih meja na 42-kilometrski progi. Če nas razjeda preveč dvomov, je bolje, da uživamo v realnih okvirih, kot pa da bi se igrali z zdravjem zaradi želje po golem dokazovanju sebi in drugim ter se spuščali v neznano avanturo. Športni pohlep se nikoli ni končal dobro, zdrava ambicioznost in srčnost pa sta še kako dobrodošli, ko se v nas hoče zavleči strah pred novim izzivom.

Sam bom letos tekel polovičko, saj v minulih mesecih nisem sestavil resnih tekaških ciklusov. Vsake toliko grem malo na tek in z užitkom spremljam tekače in tekačice, ki se jim na daleč vidi, da so sredi resnih treningov za obračun z maratonom. Kakor sem maja turistično pretekel pot ob žici, ker nisem našel pajdašev za tek trojk, bom 26. oktobra odšel na zabavno popotovanje po ljubljanskih ulicah na nizkih obratih. Pridite tudi vi. Vsaj na desetko. 

Deli s prijatelji