BURNI ODZIVI

»Mar vlada želi sporočiti ljudem, naj pijejo alkohol namesto sokov?«

Objavljeno 23. november 2014 22.03 | Posodobljeno 23. november 2014 22.03 | Piše: Mo. S.

Direktor Fructala Luka Jejčič meni, da bo podjetje z uvedbo davka poslovalo z izgubo, razmišlja pa celo o selitvi proizvodnje.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Na namero vlade, da uvede trošarin na sladkor in nekatere druge dodatke v pijačah, so se predstavniki podjetij odzvali burno. Posvarili so, da bo v primeru sprejetja te odločitve prišlo do množične izgube delovnih mest, selitve proizvodnje in kapitala v tujino, podjetja pa bodo ogrožena.

Kot pravijo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), bo zaradi tega v Sloveniji prizadetih veliko podjetij in še več delovnih mest, zato pozivajo, naj se »nesmiselni ukrepi, ki dodatno ogrožajo delovna mesta«, ustavijo. Dodajajo, da se je vlada zavezala, da novih obremenitev za podjetja ne bo, a je očitno »samo v enem mesecu pozabila na te obljube«.


Kaj pravijo podjetniki?

Kot je povedal Jožef Stibilj, predsednik uprave Goriške opekarne, lahko to podjetje v primeru povečanja okoljske dajatve celo preneha delovati. Podobno meni tudi Jožica Stegne, članica uprave podjetja Vipap Videm Krško, ki pravi, da se lahko pod vprašaj postavlja zaposlitev 500 ljudi in še najmanj 80 zaposlenih v storitvenih dejavnostih, ki so povezane s proizvodnjo papirja.

Direktor Fructala Luka Jejčič meni, da bo podjetje z uvedbo davka poslovalo z izgubo. Proizvodnjo bodo v tem primeru morali celo preseliti. Podobno razmišlja tudi direktor Dane Marko Hren, ki se sprašuje, ali je sploh še smiselno vlagati v podjetje ali pa bi bilo bolje to panogo opustiti in denar vložiti kam drugam.

Ne le podjetjem, ki proizvajajo sladke pijače, nove dajatve grozijo tudi energetsko intenzivnim podjetjem (konec oprostitve plačila dajatve za izpuste CO2, višji prispevki za obnovljive vire energije …).

Diskriminatorni ukrep?

»Industriji brezalkoholnih pijač že tretjič v zadnjih dveh letih vlade grozijo s trošarinami na sladke pijače. Paradoksov pri tem ukrepu je več. V zadnjih letih se debelost povečuje, poraba tovrstnih pijač pa drastično zmanjšuje. Poleg tega ta industrija porabi le tretjino sladkorja v državi, torej je ukrep diskriminatoren. O diskriminatornosti ukrepa zgovorno priča dejstvo, da vino, ki ga bodo pridelovalci letos morali zelo sladkati, sploh ni obremenjeno s trošarinami, sokovi pa bi po novem bili. Mar vlada želi sporočiti ljudem, naj pijejo alkohol namesto sokov?« so zapisali, ob tem pa se jim zdi, da bo najhujša posledica ukrepa izguba delovnih mest.

»Vlada želi iz naslova oprostitev dajatev zaradi izpustov CO2 iz energetsko intenzivnih podjetij izčrpati 30 milijonov evrov. Toliko so vredne letne plače od 500 do 1000 zaposlenih v teh panogah,« pravijo. V industriji brezalkoholnih pijač opozarjajo na posledice državnega izčrpavanja podjetij v obliki socialne bombe, preselitve proizvodnje, novega odliva kapitala iz Slovenije in zapiranja podjetij. Vlado, poslance in druge zato pozivajo, naj nesmiselne ukrepe ustavijo, sindikatom pa svetujejo, naj se udeležijo protesta proti državnemu izčrpavanju podjetij.

Deli s prijatelji