NA KOŽO

Mar ni že Darwin 
opozarjal na to?

Objavljeno 26. julij 2013 00.15 | Posodobljeno 26. julij 2013 00.15 | Piše: Jadran Vatovec

Od vseh ljudi se resda samo dojenčki v polulanih plenicah vnaprej veselijo spremembe.

Jadran Vatovec.

Že Charles Darwin je opozoril, da ne preživijo najmočnejše niti najinteligentnejše vrste, marveč tiste, ki se znajo pravočasno prilagajati spremembam. Še tako majhna sprememba ima lahko velike posledice. Ljudje sprememb sicer ne maramo. Nekatere se nam zdijo nujne, drugih nas je strah, na tretje pa menda zgolj še nismo pripravljeni.

Kako se že glasi angleški pregovor o spremembah? The only people who like changes are busy cashiers and wet babies. Edini ljudje, ki se veselijo sprememb(e), so prezaposleni blagajniki in dojenčki v polulanih plenicah. Blagajniki zato, ker change v angleščini pomeni tudi drobiž.

Do volitev bo o tem, kaj pravzaprav pomeni odločitev nekdanjega predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa, da bo poskušal ustanoviti novo levo politično stranko, zagotovo prelitega še veliko črnila. Premierka Alenka Bratušek pravi, da se ne bi smeli obremenjevati s tem, ali bo na naslednjih volitvah nastopila še kakšna nova stranka ter kdo jo bo ustanovil in vodil. Ona to ve, saj je volivcem svojčas obljubljala zares novo politiko, nazadnje pa še pozitivno. To, da samo levi spin doktorji volivcem spet in spet ponujajo novo politično kozmetiko in embalažo, za volivce ne bi smel biti nepremostljiv problem. Tudi skupina dozdajšnjih podpornikov SDS, SLS in NSi (rajnkega SKD) bi se lahko lotila ustanavljanja nove stranke. Toda desni spin doktorji raje samo kritizirajo vsakega potencialnega voditelja nove leve politične stranke: Šoltes je, denimo, zanje predvsem vnuk Edvarda Kardelja. Čeprav bi celo Janez Janša (morda s skupinico najzvestejših podpornikov) lahko zapustil SDS in, denimo, ustanovil stranko Naprej, Slovenija! Zakaj pa ne? Zato, ker bi se morali na desnici pred tem odreči nekaterim starim vzorcem in prepričanjem ter jih nadomestiti z novimi? Ne, sploh ne zato, ker so vsa njihova (do)zdajšnja prepričanja slaba. Zato, ker je marsikatero njihovo prepričanje, kot bi rekel britanski psiholog Chris Walton, žal ta hip že zastarelo in ker se je treba prilagajati spremenjenim razmeram. Pa to ne velja samo za politiko (desno ali levo). Bil bi že čas, da se Slovenci (kot skupnost) odrečemo zastarelim prepričanjem. 

Deli s prijatelji