NA KOŽO

Mansson ni naš, Kos pa je njihov?

Objavljeno 09. oktober 2015 00.35 | Posodobljeno 09. oktober 2015 00.36 | Piše: Jadran Vatovec

Mogoče res ne bo ne boljši ne cenejši, bo pa naslednik Manssona po meri koalicije.

Šef Save ima 17.500 evrov plače, šef slabe banke (DUTB) po novem 17.000, toda plača prvega, predsednika uprave Save Mateja Narata, kot da v Sloveniji nikogar ne moti. Približno takole je na družabnem omrežju twitter v sršenje gnezdo dregnila Petra Sovdat iz Financ. Od kdaj pa je izgovor za politični odstrel, pardon, za odstavljanje mednarodnih finančnih strokovnjakov že njihova domnevno previsoka plača? Ali ni politika pred časom sprejela odločitve, ki je bila podlaga za to, da je plača šefa DUTB pač takšna, kakršna je? Sovdatova je v svojem komentarju opozorila še na nekaj: da v naši državi niti ni premalo denarja (da ga je očitno dovolj), da pa ga tisti, ki odločajo, žal razporejajo tako, da ga nazadnje lahko dobijo le naši. Naši pomeni, kajpak, njihovi. Od tistih, ki odločajo. V tem njenem komentarju je precej resnice. Pravzaprav je je zelo veliko. In prav to je skrb vzbujajoče.

Poglejmo: Torbjörn Mansson, dozdajšnji glavni izvršni direktor DUTB, je imel 25-letne izkušnje s svetovanjem finančnim ustanovam ter uglednim gospodarskim družbam, med katerimi so bile McKinsey & Co, SIAR-Bossard, Bain & Co, Quartz+Co. Pa kaj potem, naša vladna koalicija meni, da ta tujec ni (bil) dovolj dober za vodenje slovenske slabe banke. Naslednji glavni izvršni direktor DUTB »naj bi bil« boljši od Manssona in, kar je v Sloveniji praviloma najpomembneje, bo najbrž tudi povsem po meri bodisi SMC, SD in Desusa bodisi vsaj ene od teh treh strank.

Nekdanjega notranjega ministra Vinka Gorenaka pa takšna koalicijska logika le ni prepričala. Gorenak Manssonove plače tudi ni primerjal z Naratovo. Manssonov letni zaslužek v DUTB je raje primerjal z nagrado, ki jo od NLB za dvanajst mesecev svetovanja dobi nekdanji kriminalist in poznejši nekdanji predsednik KPK Drago Kos. Mansson je na letni ravni zaslužil 264.000 bruto plače, toda NLB je Kosu v enakem obdobju plačala kar 766.000 evrov bruto. Ja, ja, to je Kosu izplačala tista NLB, ki smo jo slovenski davkoplačevalci nekajkrat morali reševati iz svojih žepov. Kos se mogoče niti ne zaveda, kako veliko »srečo« ima, da ni Šved. Mansson pa zdaj to že ve. Da ni bil rojen pod pravo zvezdo.

 

Deli s prijatelji