UČINKOVITO

Manj je več

Objavljeno 18. oktober 2011 10.28 | Posodobljeno 18. oktober 2011 12.00 | Piše: M. F.

Dvajset minut zahtevne vadbe ima boljši učinek kot daljši in lahkotnejši trening

Po besedah trenerejv in zvezdnic je dvajset minut vadbe na dan dovolj

Za vidne dosežke ni treba dolge ure prebiti v telovadnicah ali fitnes centrih, odkriva raziskava ameriške fakultete za športno medicino. »Približno 20 minut intenzivne vadbe namreč zagotavlja celo boljše dosežke kot 45 minut bolj lahkotnih vaj,« trdijo znanstveniki.

Hitro vseeno ne bo šlo

Vendar pa je vseeno potrebnih malce predpriprav. »Če skrajšate čas vadbe, mora ta zato biti težja. Tisti, ki so se s telesno aktivnostjo šele začeli ukvarjati, morajo zato svoje telo počasi kondicijsko pripraviti. Le tako bo mogoče  izvajati težje elemente,« opozarja slavni  trener fitnesa Steve Barett in dodaja, da je v nasprotnem primeru organizem prehitro preveč obremenjen, zato lahko pride tudi do poškodb ali pa sprva zagretega telovadca volja mine, preden se pokažejo učinki.

Le vztrajnost obrodi sadove

Prav vztrajnost pa je pri taki obliki vadbe najpomembnejša, še dodaja Barrett. Po njegovih besedah bi bilo idealno, če bi tako imenovani napredni program izvajali vsaj trikrat tedensko, še bolje pa vsak dan, ter ga povezali s tekom ali kolesarjenjem.

Tudi zvezde

Dejstvo je, da je vztrajnost bistvena pri vsaki obliki vadbe. Da pa učinkovita kratka vadba zagotavlja hitrejše učinke, so prepričane številne zvezdnice. Nad njo sta med drugimi navdušeni tudi Jennifer Aniston in Helena Christiansen.

Deli s prijatelji