NA KOŽO

Mandela, bratje 
po krvi, Einstein

Objavljeno 06. november 2014 23.20 | Posodobljeno 06. november 2014 23.21 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Ruski in slovenski veterani so 25 let po padcu železne zavese že spet proti Natu.

Ko sem prebral, kar je prek twitterja čivknil neki moj (in vaš) sodržavljan, srednješolski profesor, ki kot docent poučuje tudi na neki slovenski fakulteti, sem dobil kurjo polt. Opisal je, kako je, ko je dijakom četrtega letnika neke ljubljanske srednje šole pripovedoval o Nelsonu Mandeli, ugotovil, da niti en dijak med vsemi, ki so bili takrat pri njegovi uri, še ni slišal za nekdanjega južnoafriškega predsednika, legendarnega borca proti apartheidu. Pa to še ni bilo vse. Je lahko huje? Ja. Ker je istim dijakom (celo isto šolsko uro) omenil tudi enega največjih genijev 20. stoletja – kdo pa ne pozna pop ikone Alberta Einsteina, a ne? –, skoraj ni mogel verjeti tistemu, kar je odkril: da dijaki ne vedo niti tega, s čim se je Einstein ukvarjal oziroma zakaj bi menda že lahko slišali zanj.

O, seveda vem, da, če se kdaj zgodi, da smo nekoliko razočarani nad drugimi ljudmi, to zgolj pomeni, da smo najbrž od njih le preveč pričakovali. Te preproste resnice se konec koncev spomnim vsakič, ko državna volilna komisija razglasi rezultate lokalnih, parlamentarnih ali, ne nazadnje, predsedniških volitev. Zavedam se, da je (vsaj po mojem mnenju) preveč volivcev podobnih dijakom nekega četrtega letnika neke ljubljanske srednje šole, noben slovenski politik pa ni Mandeli. Zato pač nikoli nisem samo nekoliko razočaran.

Potem pa človek ob 25. obletnici padca berlinskega zidu in železne zavese posluša in bere, kako sta se ruska (ustrezneje bi bilo reči, da gre za sovjetsko) veteranska organizacija in slovenska Zveza združenj borcev za vrednote NOB pobratili in podpisali sporazum o prihodnjem medsebojnem sodelovanju. Ter kako sta se s tem zavezali k medsebojnemu obveščanju in družnemu uresničevanju svojih mednarodnih programov. Pa kako je predsednik ruskih vojnih veteranov, armadni general Mihail Moisejev, med obiskom v Sloveniji poudarjal, da je premagano nacifašistično zlo po drugi svetovni vojni žal zamenjal Nato. Člani obeh organizacij so 66 let po resoluciji informbiroja le ugotovili, da so bratje po krvi in duši. Imate prav: kako naj potem današnjim dijakom zamerimo, če ne vedo, kdo sta bila Einstein in Mandela. Ruski in slovenski veterani so 25 let po padcu železne zavese že spet proti Natu. Jadran Vatovec Na kožo

Deli s prijatelji