ZASTRUPLJENO MESO

Mame strah, da bodo strup pojedli otroci

Objavljeno 31. januar 2015 15.00 | Posodobljeno 31. januar 2015 15.00 | Piše: Aleš Andlovič

Pod mariborsko Piramido so znova našli nastavljeno zastrupljeno meso.

Prebivalci Košakov se bojijo za svoje štirinožne prijatelje. Foto: Jure Eržen/Delo

MARIBOR – Kdor je mislil, da bo zastrupljanje psov v mestu pod Pohorjem prenehalo, ker so policisti za vsega nekaj ur pridržali osumljenega, se je dodobra uštel. Minuli teden smo poročali, da so možje postave s pomočjo občana prijeli domnevnega zastrupljevalca, a ga kmalu izpustili na prostost. Vsa iz sebe nas je poklicala ženska in hitela: »Ni še konec, kje pa. Še vedno je najti zastrupljene kose mesa. Pod Piramido, a tokrat na drugi strani hriba.« Zatem nas je odpeljala v ulico Pod vinogradi, kjer so v ponedeljek našli kose mesa, posute z neznano snovjo. Tudi tokrat naj bi šlo za strup za podgane, a meso je bilo na prvi pogled sveže.

»Na območju Policijske postaje Maribor I novih prijav o najdbah kosov mesa nismo prejeli,« je na naše vprašanje odgovoril Miran Šadl z mariborske policijske uprave. Toda ženska nam še vedno zatrjuje, da je o najdbah mesa obvestila policijo, a naj bi ji tudi odgovorili, da v tem trenutku ne morejo ukrepati. Izvedeli smo še, da naj bi se osumljeni 62-letnik zadnje tedne veliko potikal po Košakih, enem od mariborskih predmestij. »Ljudje ga skoraj vsak dan videvamo v naših krajih. Verjetno stanuje kje blizu. Govori se o neki kmetiji, kjer naj bi mu ponudili prenočišče. Bojimo se ga, saj venomer grozi, da bo zastrupil vse pse, ki živijo tukaj naokoli,« nam je s strahom zaupala prebivalka Košakov, ki je tudi sama lastnica štirinožnega prijatelja.

Tajnik društva za male živali

Da so osumljenca v zadnjih dneh videvali v Košakih, nam je potrdil še starejši možakar, nato pa nam v roko stisnil listič s telefonsko številko. »Pokličite ga, pa naj vam vse razloži,« nam je dejal prijazni sivolasi gospod. Toda na telefonsko številko, ki naj bi jo uporabljal osumljenec, se ni oglasil nihče. Niti na kopico telefonskih klicev in SMS-sporočil možakar, ki naj bi bil celo ljubitelj živali, ni odgovoril. Ljudje se bojijo, pa ne samo za svoje štirinožne prijatelje, tudi za otroke, saj bi lahko kateri nehote zaužil strup. Še posebno zdaj v zimskih razmerah, ko so otroci polni zimskih radosti in tu in tam po stari navadi ližejo sneg. »Kaj pa če bo snežna kepa zastrupljena?« se sprašuje zaskrbljena mamica dveh otrok.

O osumljencu je bilo že veliko napisanega. Da ga je pogumni Mariborčan Marko Marolt prejšnji teden prijel med sprehodom s plastično posodo, polno strupenega mesa, smo že poročali. »Na podlagi pozivov v medijih so se oglasili trije lastniki psov, ki so bili zastrupljeni. Policisti še naprej zbirajo obvestila,« nam je še dejal Miran Šadl z mariborske policijske uprave. Po zanesljivih podatkih naj bi v zadnjih mesecih na območju Maribora poginila dva psa, ki naj bi kazala znake zastrupitve – labradorec in rotvajler.

Ljudje, ki dodobra poznajo domnevnega zastrupljevalca, so nam dejali, da ni bil slab človek, a je zmeraj hotel red in disciplino. Tako je bil dolga leta tajnik društva za male živali in organiziral kupe razstav malih živali na mariborskem sejmišču. Kaj se je v njegovi glavi obrnilo, da se je domnevno odločil zastrupljati pse, ne ve nihče. Njegovi prijatelji iz mladosti menijo, da je za to v prvi vrsti kriv alkohol.

Deli s prijatelji