VRTEC ZARJA

Mama zamenjala vižo: Vzgojiteljici nista lepili ust malčkom

Objavljeno 09. april 2013 14.00 | Posodobljeno 09. april 2013 14.00 | Piše: R. S.

Nova plat zgodbe matere otroka, nad katerim naj bi se znašali odpuščeni vzgojiteljici: »Govorijo mi, kako sem lahko tako neumna, da verjamem svojemu sinu glede na to, kakšen je.«

V času stavke bodo otroci imeli možnost brezplačnega varstva, za podobno akcijo so se odločili tudi v enem od največjih zabaviščnih središč v Ljubljani.

KAMNIK – »Čakam, da me pokliče policija, da jim pokažem dokaze. Videli bodo, da si ne izmišljujem,« je za Radio 1 povedala mati otroka iz vrtca Zarja, s katerim se te dni ukvarja vsa Slovenija.

Kot smo poročali včerajimage, naj bi se v tem vrtcu dogajale sila čudne reči: vzgojiteljice naj bi tri- in štiriletnim otrokom z lepilnim trakom lepile usta in jih slabo oblečene zapirale na mraz. 

Mati otroka pričakovala »prisilni dopust in kakšne bedarije«, ne odpusta vzgojiteljic

Danes pa povsem nova viža. V telefonskem pogovoru je mamica, ki je celotno zadevo dala v javnost, posredno priznala, da nihče nikomur ni zalepil ust. Po njenih besedah sta vzgojiteljici s tem le zagrozili otrokom: »Priznali sta, da nista zalepili ust, ampak sta grozili s tem, da 'če ne bodo tiho, bomo uporabili selotejp in vam zalepili usta'.«

Materi je za vrtčevsko afero zdaj žal: »Nisem hotela nobenih komplikacij. Le svojega sina sem hotela dati stran, v drug oddelek ali vrtec. Na to, kar je naredila direktorica vrtca, nimam vpliva. Zgrožena sem, da je do tega prišlo. Pričakovala sem, da bodo kakšne sankcije, neplačan dopust, prisilni, premestitev v drugo skupino ... kakšne bedarije.«

image
Ravnateljica Jelka Golob z županom Marjanom Šarcem. Foto: vrtec Zarja
To so kaprice ene same mamice in vsi starši se vprašujemo, ali je mogoče, da lahko to uniči sistem celotnega vrtca, s katerim smo bili do zdaj zadovoljni.
Tomaš Slapar, predstavnik staršev

Starši: Sposobna ravnateljica bi zadevo razčistila

Preostali starši otrok mamici že včeraj niso verjeli. Predstavnik staršev Tomaš Slapar je povedal, da niti on niti drugi starši navedbam mamice o brutalnih vzgojnih metodah ne verjamejo, saj dobro vedo, kako skrbno sta se vzgojiteljici z njihovimi otroki ukvarjali. 

»Nobenega trpinčenja ni bilo. Starši stojimo za vzgojiteljicama. Z njima smo zadovoljni in se ne strinjamo z ukrepi v zadnjih dneh,« je povedal Slapar in se vprašal, kako je mogoče, da sta vzgojiteljici, ki sta bili pod pritiski zaradi groženj s policijo in z inšpekcijo, dobili odpoved v manj kot 24 urah, saj to pomeni, da vodstvo vrtca na čelu z ravnateljico Jelko Golob z njima ni opravilo nobenih strokovnih pogovorov niti se ni potrudilo razčistiti situacije.

image
 
Predstavnik staršev Tomaš Slapar. Foto: Facebook

Čakali na policijo, toda ovadbe ni podal nihče

Ostaja pa dejstvo, da zadeve ni nihče od vpletenih predal policiji niti ni podal kazenske ovadbe ne o dogajanju obvestil ministrstva za šolstvo. »To bi naredila vsaka sposobna ravnateljica. Odpoved bi morala biti zadnja rešitev,« se je na to odzval Slapar.

Policisti so sicer na podlagi poročanja medijev ugotovili znake uradno pregonljivega kaznivega dejanja, zato bodo policisti in kriminalisti navedbe preverili. Tudi inšpektorat za šolstvo bo v vrtcu uvedel postopek izrednega inšpekcijskega nadzora.

Deli s prijatelji