TROŠARINE

Mali pivovarji razbremenjeni, kaj na to pravijo v Laškem in Unionu?

Objavljeno 08. april 2016 17.49 | Posodobljeno 08. april 2016 17.49 | Piše: Mo. S.

Podpirajo vsakršno davčno razbremenitev podjetij in verjamejo, da bo država odpravila diskriminatornost.

Na EP se je spilo 1700 hektolitrov pijač sponzorja Košarkaške zveze Slovenije

LJUBLJANA – Novi zakon o trošarinah predvideva nižjo stopnjo obdavčitve neodvisnih malih pivovarjev, ki bodo po novem plačevali le polovično trošarino. Predlog je usklajen, njegovi cilji pa so posodobitev, prenova in uskladitev določb z evropskimi direktivami. Zakon je tako pripravljen za obravnavo na vladi.

V pivovarski skupini Laško-Union so to namero finančnega ministra Dušana Mramorja komentirali z besedami, da podpirajo vsakršno davčno razbremenitev podjetij, po drugi strani pa podpirajo ureditev trga alkoholnih pijač.

Kot so še sporočili za Finance, verjamejo, da je država prepoznala potencial v pivovarski dejavnosti in bo nadaljevala to politiko in odpravila diskriminatornost. »Pivovarna Laško in Pivovarna Union letno prispevata v državni proračun v obliki trošarin skoraj 70 milijonov evrov. Trošarina na pivo je v Sloveniji peta najvišja v EU (pred nami so le Finska, Velika Britanija, Švedska in Irska) in z naskokom najvišja v primerjavi s sosednjimi državami (Avstrija, Hrvaška, Italija in Madžarska),« so zapisali in dodali, da zaradi takih obdavčitev vse več Slovencev pivo kupuje v sosednjih državah, kjer pa tako plačajo tudi DDV. »Na drugi strani je stopnja trošarine na vino 0 evrov. Tako je Slovenija edina med prvimi osmimi državami EU po višini trošarin na pivo, ki ima višino trošarine na vino 0 evrov,« še pravijo.


Kdo so mali proizvajalci piva?

Novi zakon bo razlikoval med malimi in industrijskimi proizvajalci piva. Prvi bodo plačevali 50 odstotkov nižjo stopnjo trošarine od splošne, in sicer tudi v drugih državah EU s podobno ureditvijo, kar jim bo po prepričanjih finančnega ministrstva omogočilo prodor na tuje trge. Status malega proizvajalca piva bodo lahko dobili pivovarji, ki letno proizvedejo največ 20.000 hektolitrov piva. (STA)
 


 

Deli s prijatelji