PREPRODAJA GLASOV

Malešičevi nastavili past

Objavljeno 17. oktober 2012 23.28 | Posodobljeno 17. oktober 2012 23.29 | Piše: Aleksandar Lukić

»Nisem naivna, še manj pa neumna,« je dejala Malešičeva in storilca prijavila policiji.

Obleka, s katero je Monika razburila.

LJUBLJANA – Medijem po Sloveniji se ponuja avdioposnetek, ki naj bi dokazoval, da je do nedavnega še predsedniška kandidatka Monika Malešič želela kupiti podpise, ki bi ji omogočili kandidaturo. Preprodajo glasov volivcev je ona prek svoje strani na facebooku ostro obsodila. Posneli naj bi jo bili včeraj (posnetka nismo slišali), govoril pa naj bi o tem, da je bila za glasove pripravljena odšteti 15.000 evrov.

Malešičevo smo poklicali na mobilni telefon, ta pa je zgodbo potrdila. A poudarja, da je vedela, da jo želijo namočiti, zato je primer že včeraj, kmalu za tem, ko je prejela prvi klic, predala policistom in nepridiprava – šlo naj bi za dve moški osebi – s pomočjo mož v modrem skušala pripeljati pred roko pravice.

Malešičeva: Pomislila sem izigrati me hočejo

Včeraj nekaj po 15. uri so jo poklicali in ji proti plačilu ponudili manjkajoče podpise. Klic je bil opravljen z mobilnega telefona na njen mobilnik. Oseba, ki se je predstavila z imenom Luka, pravi Malešičeva, jo je povprašal, ali še zbira podpise. Odvrnila mu je, da je umaknila kandidaturo, ker jih ni zbrala dovolj: »Ocenila sem, da v tolikšnem času ne bom uspela zbrati zadostnega števila podpisov.« Potem jo je vprašal, koliko podpisov ji še manjka, ta mu je to razkrila, nato pa jo je vprašal – glede na to, da naj bi bil imel 3000 podpisov –, koliko mu plača zanje: »Razjezila sem se in mu rekla, da tega nikoli ne bom storila, in ga odslovila. Rekla sem mu tudi, da se o tem po telefonu ne bom pogovarjala. Tik preden sem šla na policijo, sem ga iz radovednosti poklicala še enkrat. Želela sem ugotoviti, ali se nekdo heca in ali so navedbe o podpisih resnične.« Tokrat se ji je oglasil drug moški, ki je govoril z dolenjskim naglasom. Dejal ji je, da je iz Ivančne Gorice, se pa ne spomni, kako naj bi mu bilo ime. »Posumila sem, da me hočejo izigrati, zato sem se odpravila na policijo,« razloži Malešičeva. Še pred tem se je na policijski postaji (PP) Grosuplje najavila, morala pa je poskrbeti tudi za otroke. V pogovoru je policistom razkrila zgodbo o tem, da ji ponujajo glasove volivcev.

Malešičeva priznava, da so ji odvetniki in drugi svetovali, naj ga ne kliče več, da ne bo videti, kot da ga sama napeljuje h kaznivemu dejanju. Takrat je na facebooku objavila, da je očitno na prodaj 3000 glasov volivcev.

Želela policijsko akcijo, a ni tako enostavno

Medtem pa se je nadaljevala komunikacija z moškim. Ta jo je vprašal, koliko je pripravljena plačati za podpise, Malešičeva pa mu je – po svojih navedbah – odvrnila, da nič. Sledilo je vprašanje, koliko je pripravljena plačati za delo, ki so ga vložili, da so zbrali podpise (popolnoma enako nam je povedal tudi moški, ki posnetek ponuja medijem). V enem od sporočil je zapisala le znesek 2500 evrov. Pričakovala je, da bo rekel, da je premalo ali kaj podobnega. A moški ji odgovora ni komentiral, temveč je želel, da jo pokliče. Medtem ko je bila na PP Grosuplje, je moškega, ki ji je ponujal glasove, poklicala še trikrat. Od njega je zahtevala, da se dobita in da ji pokaže te zbrane podpise: »Želela sem, da bi stekla policijska akcija, da bi bili policisti z menoj, ko bi podpise prinesel. Sama sem bila pripravljena urediti stik z njim, da bi ga prijela policija. A na PP Grosuplje so dejali, da ni tako enostavno, da morajo imeti pooblastila, da to ni možno tako na hitro. Želela sem, da se zadeve pripeljejo do konca in se dejanje ustrezno sankcionira.«

Poslala mu je fotografije svojega audija

V nekem trenutku ji je neznani moški, s katerim je govorila, dejal, da želi za glasove 15.000 evrov. »Naj opozorim, da je prijava že bila na policiji. Zato sem mu tudi odvrnila, da denar ni problem. Ni mi verjel in me je vprašal, kakšen avto vozim. Rekla sem mu, da audija, nakar je zahteval fotografije, saj mi ni verjel.« Policisti so ji svetovali, naj s fotografij izbriše vsaj registrske oznake. Malešičeva mu je vpričo policije poslala dve fotografiji. Dobila je SMS-sporočilo, ko je še bila na policiji, da se slišita zjutraj ob 8. uri.

Glasove naj bi predal Valenčičevi

Malešičeva moškega nato ni več poklicala (z možakarjem je sicer govorila vse skupaj kakšnih šestkrat), o vsem dogajanju pa je PP Grosuplje obvestila PU Ljubljana, Sektor kriminalistične policije Ljubljana, tožilca in Komisijo za preprečevanje korupcije. Danes dopoldne je poklicala še direktorja Državne volilne komisije. Kasneje je dobila od moškega sporočilo, da je svoje glasove dal Valenčičevi in da je ona kandidaturo že vložila.

»Nisem naivna, še manj pa neumna«

»Očitno se je nekdo želel poigrati z menoj, me medijsko linčati, ob tem pa je pozabil, da nisem naivna, še manj pa neumna,« pravi Malešičeva. Številko, s katere jo je klical, je vnesla tudi v spletni iskalnik google in odkrila oglas, s katerim je že na državnozborskih volitvah ponujal več tisoč glasov za 11.000 evrov. Spletno stran je Malešičeva posredovala tožilcu.

»Želim in vztrajam pri tem, da se preveri, ali ti podpisi obstajajo – in tudi če ne, je to, kar so storili, kaznivo dejanje. V zapisniku je jasno navedeno, da sem pripravljena pomagati pri izsleditvi neznanca. Želim, da se ustrezno kaznuje,« pravi. Opozarja, da jo je pred približno 10 dnevi že klicala neka oseba, ki ji je ponujala glasove. Na Mobitelu je zato že naročila, naj preverijo, ali gre za isto osebo.

Za vse preostale informacije pa se obrnite na PU Ljubljana, je Malešičeva sklenila pogovor.

Deli s prijatelji