OPERACIJA NA SRCU

Malega Marka pri nas le pacali, rešili so ga italijanski zdravniki

Objavljeno 14. avgust 2017 12.45 | Posodobljeno 14. avgust 2017 12.45 | Piše: Mojca Marot

Prvič operiran na srcu že pri petih tednih. Po posegu na Floridi naj bi normalno hodil.

Po operaciji v družbi kirurga Bruna Murzija Foto: osebni arhiv

MARIBOR – O Marku Aberšku smo v Slovenskih novicah pisali že lani, saj je eden tistih fantov, ki čakajo na operacijo nogic pri znanem ameriškem kirurgu dr. Droru Paleyju na Floridi. Ta je uspešno operiral tudi malega Reneja Talića, čigar zgodba je ganila vso Slovenijo, saj se njegova družina ni sprijaznila, da bi vse življenje uporabljal protezo. Tudi Marku, ki se je rodil s pokrčenimi nogicami v podpazduho, z izpahom desnega kolka, brez kolenskih vezi in glavne kosti od kolena do stopal, obe stopali pa sta bili obrnjeni navznoter, dr. Paley obljublja, da bo normalno hodil. Trenutno si pomaga s protezama na obeh nogah. Mama Jožica se je najbolj bala, da bo morala denar za operacijo na Floridi zbrati sama, a so na našem Zavodu za zdravstveno zavarovanje vendarle odločili, da bodo krili stroške. Tudi datum je že znan: 31. maj 2018. Vseeno pa bo morala družina zbrati še precej denarja, da bo lahko na Floridi preživela. Kupiti morajo manjši avto, da bodo Marka vozili v bolnišnico, stroški bivanja pa so čez lužo neprimerno višji kot pri nas. A Jožica še upa na pomoč dobrih ljudi, ki so se že velikokrat izkazali, da bodo primaknili kakšen evro.

20 operacij je že za 10-letnim Markom.

Ostajal brez sape

Marko je pravi borec, že pri petih tednih je moral na prvo operacijo srca, in to v London. Doslej je prestal že 20 operacij. Ni pa veliko manjkalo, da Marko Floride prihodnje leto ne bi dočakal. In to zaradi malomarnega ravnanja zdravnikov na otroški srčni kirurgiji v Ljubljani, od koder so ga 25. maja zadnji hip odpeljali na operacijo v Italijo in mu rešili življenje. Pa čeprav so njegovi starši dva meseca prej prosili zdravnike, naj ga obravnavajo urgentno. »Kardiologa smo že lani opozarjali, da Marko toži, da se mu v spodnjem delu prsi pretaka voda, na trenutke mu je tudi zmanjkovalo sape. A ker je bil sicer živahen, je zdravnik menil, da ni nič nujnega. Januarja letos me je iz šole poklicala učiteljica in povedala, da je bil Marko nekaj sekund brez sape. Takoj sem klicala kardiologa v Ljubljano. A je spet rekel, da pretakanje vode nima nobene povezave s srcem in naj počakamo do 17. marca, ko smo imeli naročen ultrazvok. Seveda sem mu verjela, po ultrazvoku pa je sledil šok,« pripoveduje mama. Ugotovili so, da srčna zaklopka močno popušča, a so ga kljub temu napotili nazaj domov. Po dobrem mesecu so se težave v šoli ponovile, zato so starši dečka znova odpeljali ne pediatrično kliniko v Ljubljani. Tam so ga zadržali, niso pa vedeli natančno povedati, kdaj in kje ga bodo operirali. In ga znova poslali domov.

Ko so mu odprli prsni koš, so ugotovili, da se je srčna zaklopka povsem razpršila.

Čarovnik za srčke

»V noči na 21. maj se je Marko spet vso noč premetaval in tožil, da ne more do sape. Zato sem ga spet odpeljala v bolnišnico, tokrat v Maribor, kjer je čez noč tudi ostal. Ker se je umiril, separacija pa je bila v mejah normale, so nama svetovali, naj greva vseeno raje domov, da se ne bi česa nalezel še pred operacijo,« povzema dogajanje Jožica. Tri dni zatem so ga peljali v Ljubljano, kjer so mu znova opravili ultrazvok in ugotovili, da ima pljučni edem in polno vode v telesu. To je bil znak za alarm, zato so ga z letalom, ki je priletelo iz Nemčije, prepeljali v Italijo, v pediatrično bolnišnico v Massi, kjer ga je operiral kardiokirurg Bruno Murzi, znan tudi kot čarovnik za srčke. Še prej so dečka v Ljubljani intubirali in ga umetno uspavali. »Ko so mu odprli prsni koš, so ugotovili, da se je srčna zaklopka tako razpršila, da je sploh ni več,« dramatično dogajanje opisuje mama. Še sedem dni po operaciji je bil v komi, potem so ga začeli počasi prebujati. »Povrnil se mu je tudi apetit, le glasu nima, za kar naj bi bila kriva predolga intubacija, ki so jo opravili še v Ljubljani,« je presrečna mama Jožica, ki se še kako zaveda, da bi lahko bil izid tudi zelo drugačen. Sploh potem, ko je spoznala kar več staršev, ki za svoje otroke bijejo neverjetne bitke. 

Deli s prijatelji