ZANEMARJANJE VNUKINJE

Malčico tepla in 
ji dovolila kaditi?

Objavljeno 05. november 2014 10.23 | Posodobljeno 05. november 2014 10.47 | Piše: Boštjan Celec

Elka Strojan obtožena zanemarjanja vnukinje in surovega ravnanja.

Tako – nam je Elka pokazala aprila 2009 – je mahnila Zogovića. Foto: Boštjan Celec

LJUBLJANA – Dolgo že ni bilo slišati kar koli zanimivega o znameniti romski materi Elki Strojan, ki z kdo ve kako veliko družino živi na obrobju prestolnice v Rojah. Zadnja leta smo jo po navadi zaradi takih ali drugačnih očitkov na njen račun ali članov njene družine srečevali le na sodiščih, toda tudi tam smo jo nazadnje opazili že pred davnimi štirimi leti, ko so ji v Ljubljani sodili, ker je aprila 2009 pred eno od dvoran v tamkajšnji sodni palači mahnila Predraga Zogovića.

Včeraj bi morala Elka znova sesti na zatožno klop, a se pred ljubljansko okrožno kazensko sodnico Leo Kadunc Ilič ni pojavila. Za nekatere vpletene v primer je bila njena odsotnost pričakovana, saj so nekaj slišali o tem, »da je zadnje čase zelo uboga«.

Na predobravnavnem naroku bi se lahko izrekla glede obtožbe na svoj račun, da je zagrešila kaznivo dejanje zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja. Zgodba sega v čas, ko sta se razšla Elkin sin Igor in njegova partnerica Natalija, ki sta imela dve majhni hčerki. Ob vsem tem je oče še pristal v zaporu, mati pa je zapustila Roje in odšla po svoje. Leta 2012 so oba otroka odvzeli staršem, en deklič je menda pristal v rejniški družini, drugi pa ostal pri Strojanovih, kjer naj bi zanj skrbela Elka – čeprav Natalija zdaj trdi, da je v resnici skrb zanjo prevzela Igorjeva sestra Samanta.

Onemogočala normalni razvoj otroka

Kakor koli že; tožilski očitki na Elkin račun so kratki in jedrnati: punčko, ki je bila rojena leta 2008, je pretepala, ni je vodila k zdravnikom ali v vrtec, dovolila ji je tudi kaditi. Onemogočala je torej normalni razvoj otroka.

Ker pa Elke včeraj ni bilo pred obličje pravice, so predobravnavni narok prestavili na 13. novembra, in če je ne bo niti takrat, ji bodo kar začeli soditi. Zdi se sicer, da bi Natalija najraje videla, da bi tožilci in sodniki na vse skupaj kar pozabili, pa čeprav je prav ona nesojeno taščo prijavila na Centru za socialno delo. »To pa ne bo šlo,« je bila ostra sodnica Kadunc Iličeva. »Gre za uradno pregonljivo dejanje.«

Mater, ki je zapustila svoja otroka, skoraj še dojenčka, je sodnica že malce zaslišala, a je bilo slišati le zmedene Natalijine odgovore, da zdaj živi pri novem partnerju, da ima s svojima otrokoma stike le prek CSD, »pa še te zdaj trenutno nimam, ker nisem hotela, da je ona not poleg« (najverjetneje je mislila na Elko), Natalija trdi tudi, da ji otroka sploh niso odvzeli, odločno pa protestira proti sodničinim podatkom, da je deklici zapustila, ko sta bila stari šele šest mesecev. »To pa ni res. Leto in štiri mesece sta imeli, ko sem odšla od tam!«

Deli s prijatelji