DOBRA DELA

Malarji osrečili otroke za 46.000 evrov

Objavljeno 15. december 2017 19.41 | Posodobljeno 15. december 2017 19.42 | Piše: Oste Bakal

V mednarodni akciji so slikopleskarji osvežili prostore mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami.

Zmagovalci tokratnega, že 19. tekmovanja. FOTO: Anže Petkovšek

Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) je svojo letošnjo mednarodno humanitarno akcijo in 19. tekmovanje slikopleskarjev organizirala v Veržeju. Potekala je v Enoti Dom v OŠ Veržej, kjer so v enem dnevu prenovili štiri od šestih bivalnih enot za otroke in mladostnike, ki tam bivajo 24 ur na dan, sedem dni na teden.

Zbralo se je 91 slikopleskarjev, tretjina jih je prišla iz tujine. Marija Ferenc, ravnateljica OŠ Veržej, se je odločitve sekcije slikopleskarjev pri OZS, ki je na podlagi večletnih priporočil OOZ Ljutomer izbrala prav njihovo ustanovo za izvedbo letošnje akcije, zelo razveselila. Povedala je, da so tamkajšnji prostori izjemno dotrajani. V njih lahko sprejmejo do 60 otrok v starosti od šest do 15 let, ki se, kot pojasnjuje, zaradi neurejenih družinskih razmer že zelo zgodaj soočajo s čustvenimi in vedenjskimi težavami, vsi pa z drugimi otroki iz šolskega okolja tudi obiskujejo tukajšnjo osnovno šolo. Trenutno tam biva 31 otrok, ki so razporejeni v šest šolskih oddelkov. »Tokrat so jim slikopleskarji s svojimi spretnimi rokami in vsa podjetja, ki so sodelovala v akciji, v enem dnevu pričarali topel in barvit nadomestni dom, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo tudi veržejski vzgojitelji in učitelji,« dodaja.

Dela so intenzivno potekala vse do 17. ure. Slikopleskarji so zjutraj najprej zaščitili tla, podboje in okenske okvirje, zatem obdelali razpoke, zbrusili površine, premazali podloge sten ter obdelali lesene obloge. Sledila je priprava barve ustrezne viskoznosti v zahtevanem odtenku, ki so ga za vsak prostor posebej v svoji barvni študiji določili Jubovi arhitekti.
Slikopleskarji so čez dan obdelali vratne podboje, kar vključuje postopke struganja, kitanja, brušenja in lakiranja, ustrezno so premazali 16 novih vratnih kril, po končanju del še dokončno očistili prostore. V osrednji avli, ki združuje vseh šest bivalnih enot, so izbrani slikopleskarji izvajali dekorativne tehnike, s slikopleskarskimi veščinami pa so se seznanjali tudi tukajšnji učenci.

»Letos smo za prenovo 2300 m2 zidnih in 450 m2 lesenih in kovinskih površin v Jubu zagotovili 800 litrov barv iz družine Jupol in premazov iz družine Jubin,« je poudaril Željko Kovačević, direktor družbe Jub, ki akcijo slikopleskarjev podpira že vseh 19 let.

»V skoraj dveh desetletjih, odkar sodelujemo s slikopleskarji v tej akciji, smo skupaj prenovili prostore vrste šol, vrtcev, bolnišnic in porodnišnic, z našimi do okolja prijaznimi barvami in premazi pa so njihove spretne roke prepleskale že za okoli 90.000 m2 zidnih in drugih površin. Ponosni smo, da bomo tokrat lahko razveselili prav otroke, ki jim morajo vlogo družine in staršev nadomeščati tukajšnji vzgojitelji in učitelji. Vsi, ki smo danes tu, se strinjamo, da bi vsak otrok moral imeti barvit in topel dom, in če ga v okolju družine ni, jim ga moramo pomagati ustvariti drugi. Rezultatov barvite prenove Enote Dom se bomo z njimi zato veselili prav vsi zaposleni v Jubu,« je dodal Kovačević.

Poleg družbe Jub so akcijo slikopleskarjev tudi letos podprla številna druga podjetja, ki so med drugim prispevala valjčke, čopiče, pokrivne folije ter papir in zaščitne lepilne trakove. Tri slovenska mizarska podjetja so za Enoto Dom zagotovila 16 novih vratnih kril. Branko Meh, predsednik UO OZS, ki se akcije udeležuje že vrsto let in večkrat tudi osebno sodeluje v humanitarnem delu, je na srečanju z novinarji še poudaril, da bodo tistim otrokom iz Enote Dom v okviru OŠ Veržej, ki jih bo zanimal poklic slikopleskarja, po končani osnovni šoli v OZS omogočili pridobitev njihove štipendije.

»Ob tisoč delovnih urah za slikopleskarsko delo in za ves porabljen material, ki so ga podarila podjetja, vključno s stroški prevozov tujih udeležencev ter namestitve, v sekciji slikopleskarjev v OZS ocenjujemo, da je vrednost letošnje akcije dosegla 46.000 evrov,« je dejal Predsednik sekcije slikopleskarjev pri OZS Ernest Bransberger.


Številna mednarodna ekipa

Kot je povedal Dušan Presetnik, predsednik organizacijskega odbora akcije in član sekcije slikopleskarjev pri OZS, je bila najštevilnejša madžarska ekipa s 13 udeleženci. Sledi Avstrija z enajstimi, dvema mojstroma in devetimi vajenci iz avstrijske slikopleskarske šole Baden. Iz Slovaške se jim je pridružilo osem slikopleskarjev, iz Hrvaške pa dva. Prav iz zadnjih dveh držav sta bili tudi ekipi, ki sta se z našimi štirimi potegovali za prva tri mesta na tekmovanju. Ves dan je delo ocenjevala petčlanska sodniška ekipa. Prvo mesto gre Slikopleskarstvu Avgust Sreš, s. p., drugo Slikopleskarstvu Mihael Bezjak, s. p., tretje pa Soboslikarstvu Valter Dvanajščak, s. p.



80 litrov barve so porabili v letošnji akciji.

 

Deli s prijatelji