NA KOŽO

Mala šola vesoljnega potopa

Objavljeno 04. september 2012 00.19 | Posodobljeno 04. september 2012 00.18 | Piše: Dušan Malovrh
Ključne besede: komentar

Ko se je zgarbal za štirikolesnik, ni mislil na prihodnost Slovenije in evra.

Dušan Malovrh.

Čeprav je bil ponedeljek, sem vstal normalno. Ne na levo in ne na desno. Od vsepovsod je donelo in štrlelo: začenja se šola, naši malčki gor, naši malčki dol, prvošolčke čez cesto, otroke na prvo mesto. Mi smo šli v vrtec, prvič z dvema. Prvi, pardon, tretji september, prvošolski dan, skratka, zame ni več muka, z leti sem črvičenje uspešno potlačil, a od vzgojno-izobraževalne overdoze nasvetov, svaril in opozoril bi me najbrž pognalo, če ne bi hitel na vlak. Tam pa velika potreba res ni neka uživancija.

Pridem na šiht, čekiram pošto, odpiram – še popotnic v novo šolsko leto. Med njimi neka iberparanoična z naslovom Naučite otroke, kako preživeti v novi dobi. Če pošiljatelja prav razumem, bo ta nova doba kot vesoljni potop, v najboljšem primeru ledena doba, peti del. Vsekakor bo hudo in treba se je pripraviti.

Včasih smo rekli Nič nas ne sme presenetiti in smo vežbali sprint v kevdre pred atomskim sevanjem. Zdaj moramo bežati pred neznanjem. V bistvu ne smemo bežati, opozarjajo novodobni stražarji. Najboljša obramba je spopad, in to ne za oceno, šolski red. Za življenje. In svetujejo: naučite otroke nadčutne zaznave, naučite jih izdelovati naravno kozmetiko, papir in rastlinske barve. Iz vrta, če ga imam, seveda, naj naredim zemljanko. A mislijo tako, ki jo je za svojo bazo uporabljal serijski morilec Plut?

Nadalje mi pišejo: naučite otroke plesti, šivati, podreti drevo, zanetiti ogenj brez goriva (za začetek vadite pravilno zlaganje vejic in listja ter prižiganje z vžigalicami) ... Ja, fino, zakaj pa ne, vsaj to zadnje, o kurjenju s šibico, domnevam, bi lahko uspešno prenesel na potomca. Če bi bila bonaca. Za začetek pa je šlo našemu ta malemu tudi brez vsega tega kar dobro. Na uvajanju v jaslih, ko se je zgarbal za štirikolesnik, najbrž ni mislil na prihodnost Slovenije, evra in sveta, morda le za svoj svetlejši jutri. Lahko sem ponosen: ni se usral. No, se je, ampak šele doma.

Deli s prijatelji