POTREBUJE POMOČ

Mala Miša združila Katanca in Zahoviča

Objavljeno 02. september 2015 20.16 | Posodobljeno 02. september 2015 20.16 | Piše: Maja Kepic

Prezgodaj rojena je pri treh letih s pomočjo fizioterapij naredila prve samostojne korake.

Mamica Maja vzhičeno pripoveduje o nogometnem spektaklu, ki se bo zgodil 13. septembra. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – »No, pa smo za danes,« se je prikupno nasmehnila in z rokicami veselo udarila skupaj. Njene navihane očke so se živahno svetile in prav nikjer na njenem ljubkem obrazku se ni poznalo, da je za njo ves dan terapij. »Dopoldne sva bili pri terapevtki Barbari v Kamniku, popoldne pa tukaj v Ljubljani, pri naši Zdenki. A takšnega tempa sva že navajeni,« razloži Maja Prelog, mamica tri leta in pol stare Miše, deklice, ki – odkar je pokukala na svet – premika meje mogočega. Ne le pri sebi, tudi pri drugih.

Do pet terapij na dan

Miša bi morala rojstni dan praznovati okoli božiča 2011, a je na svet prijokala že oktobra, skoraj tri mesece prezgodaj. Pri porodu je zaradi pomanjkanja kisika utrpela poškodbo možganov, zaradi katere se njeno gibanje ni razvilo spontano. »Diagnoze niso postavili takoj, danes lahko rečem, da je bilo to dobro. Če bi mi kdo takoj po rojstvu povedal, kaj vse nas čaka, ne vem, ali bi prenesla,« je iskrena mamica.

»Zdravniki so mi povedali, da bo morala hčerka, če bo hotela shoditi, k terapevtu. 'Prav,' sem rekla, 'kdaj začnemo?'« se spominja Maja. Prvi dve leti je Miša na fizioterapije hodila samo v zdravstveni dom. »A sčasoma mi je postalo jasno, da to ne bo dovolj. Slepa bi bila, če tega ne bi opazila. Ker se pri dveh letih še vedno ni mogla niti kobacati, mi je Mišina zdravnica iskreno povedala, da hčerka ne bo hodila, če ne bo imela več fizioterapij. Ko sem jo vprašala, koliko je to več, mi je odgovorila: 'Kolikor veliko je mogoče.'«

A tu se je zataknilo. Dodatne fizioterapije so seveda samoplačniške – in drage. »Ena ura stane 40 evrov, Miša pa ima od tri do pet terapij na dan. To pomeni, da nas samo terapije na mesec pridejo okoli 3000 evrov. To je znesek, ki ga z možem niti skupaj ne zasluživa, čeprav oba delava. Kje so potem še vsi drugi stroški, nujni za življenje, torej stanovanje, hrana, bencin...« brez olepšavanja pove Maja.

Prvi koraki

A Prelogovi se niso dali. Mišin borbeni značaj, ki ga je bržkone podedovala po starših, se lesketa v njenih sinje modrih očeh. »Tisti trenutek bi lahko odpovedala. Lahko bi šla v kot in se zjokala, lahko bi obupavala. A to zame sploh ni bila opcija. Pravzaprav nisem imela izbire. Odločila sem se, da bo moja hčerka hodila. Ne glede na vse ovire, ne glede na to, koliko časa bo trajalo. Miša bo hodila,« z odločnim tonom pove Maja, ki je, ko je bilo Miši dve leti, stopila v akcijo. Z njo pa vsa njena družina, prijatelji, znanci.

»Moževi sodelavci iz Petrola so zbrali več kot 10.000 evrov, in s temi sredstvi smo lahko sedem mesecev obiskovali med 15 in 20 fizioterapij na teden. V tem času je Miša izjemno napredovala, zelo hitro se je začela kobacati, samostojno sedeti, z malo pomoči celo vstajati. Njen napredek je bil zame kot droga. Želela sem si še več in več. Ker sem vedela, da zmore. To vem že ves čas.«

Potem se je zgodilo nekaj neverjetnega – Miša je naredila prve korake. »Resda smo jo pri tem držali za ramena, pa vendar... Ne znam opisati, kakšni občutki so nas prevevali ob tem.« A Maja si ne dela utvar, tudi fizioterapevtka Zdenka Šefman iz zavoda Gibanje, ki je postal dekličin drugi dom, jasno pove: »Miša bo do povsem samostojne hoje potrebovala še veliko fizioterapij. Nehvaležno je napovedovati, koliko, a smo optimistični. Miša bo samostojno hodila.«

Rudonja, 
Cimerotič, Pavlin...

Ko je začelo sredstev, ki so jih zbrali sodelavci Mišinega očeta, zmanjkovati, so se starši odločili za zbiranje denarja na spletni platformi indiegogo: »Nabrali smo skoraj osem tisočakov.« Trenutno so dekličine fizioterapije plačane iz donacij, ki so jih na račun Sindikata bencinskih delavcev in račun Rdečega križa nakazala slovenska podjetja. Sredstva so aprila letos zbirali tudi na dobrodelnem teku, ki so ga poimenovali Teci z(a) Mišo. Pripravljajo pa še en, prav poseben dobrodelni dogodek.

»Res je,« se nasmehne Maja, sicer že od nekdaj velika nogometna navdušenka. »Mož Aleš je Goričan in velik privrženec tamkajšnjega nogometnega kluba ND Gorica, ki je trenutno vodilni v slovenski prvi ligi. Ker je že dolgo zelo povezan z nogometnim svetom, je igralce Gorice prosil, ali bi bili pripravljeni odigrati tekmo za Mišo. Privolili so. Še več. Po tekmi Gorica : Primorje bo sledil dobrodelni nogometni spektakel, ki smo ga poimenovali Legende za Mišo. Pomerile se bodo legende NK Maribor (generacija, ki se je leta 1999 prvič uvrstila v ligo prvakov) in zlati slovenski reprezentantje, ki so Slovenijo popeljali na euro 2000 in SP 2002. Legendarni NK Maribor bo s klopi vodil Bojan Prašnikar, zlato reprezentanco pa Srečko Katanec. Dogodek, ki se bo zgodil 13. septembra na nogometnem stadionu v Novi Gorici, bo povezoval Denis Avdić. Imeli bomo pa tudi nekaj glasbenih gostov,« navdušeno pove Maja.

Udeležbo so že potrdila številna zveneča imena, kot so Zlatko Zahovič, Sebastijan Cimerotič, Marinko Galič, Mladen Rudonja, Kliton Bozgo, Milan Osterc, Amir Karič, Miran Pavlin, Aleš Čeh, Darko Milanič... In kaj na to pravi Miša? »Fajn. Bom navijala. Za vse!«


Mile, kje si?

Maja Prelog iskreno pove, da še zdaj ni čisto dojela, kdo vse je že potrdil udeležbo na dobrodelnem nogometnem derbiju za njeno Mišo. Med fanti iz zlate generacije, ki so Slovenijo zastopali na nogometnem euru 2000 in svetovnem prvenstvu 2002, niso mogli dobiti le Milenka Ačimoviča. »Nikakor ne pridem do njega, najbrž je z družino kje na dopustu. No, edino Mileta si pa res še želim videti na tej tekmi, sem njegova velika oboževalka,« se nasmehne mamica, ki še ni povsem obupala. »Verjamem, da se z začetkom šole vrne domov – kot vem, z družino živi v Ljubljani, pa se nam javi tudi on...« Mimogrede, vstopnice za dobrodelni nogometni spektakel, ki bo 13. septembra od 14. ure naprej na stadionu v Novi Gorici, so že v prodaji na vseh Petrolovih bencinskih črpalkah, cena je sedem evrov.


Za Mišo kapo dol

Mišina zgodba je navdihnila tudi tekmovalca iz oddaje Masterchef Slovenija Jerneja Nejca Goličnika. Kuharja, ki smo si ga zapomnili predvsem po njegovem sivem klobuku, za katerega je že v šovu trdil, da mu prinaša srečo, je deklica toliko prevzela, da se je skupaj z našim portalom slovenskenovice.si odločil, da priredi dobrodelno dražbo. Prodajal je – svoj znameniti klobuk. »Iskal sem otroka, ki bi mu lahko pomagal. Na spletni strani helpmisawalk.com sem prebral njeno zgodbo pa sem si rekel, da je to oseba, ki ji želim pomagati. Upam, da bo klobuk služil svojemu namenu,« pravi Jernejc, kot simpatičnega fanta kličejo prijatelji. Na naši dražbi je za njegov klobuk največ, 260 evrov, ponudila bralka Alenka iz Černelavcev. Ves znesek bo šel za zdravljenje male Miše.

 

Deli s prijatelji