BORKA

Mala Evelin močnejša
 od tumorja na možganih

Objavljeno 03. marec 2014 15.41 | Posodobljeno 02. marec 2014 21.09 | Piše: Oste Bakal

Desetletno Evelin Bukovec po operaciji čaka obsevanje v Švici.

Evelin, vso srečo v Švici. Foto: Oste Bakal

LJUTOMER – Da v vsej sivini, ki Slovenijo oklepa že nekaj let, lahko še doživimo kako iskrico optimizma, priča izkušnja družine Bukovec oziroma njihove desetletne Evelin iz osrčja Prlekije. Do lanske pomladi je bila popolnoma običajen deklič, s starši, bratom in sestrico je živela kot vse njene vrstnice, najbolj od vsega pa je ljubila ples.

Dobrodelni koncert

Potem pa udarec, odkrili so ji tumor na možganih in grenko sporočilo naše medicine, da ji v Sloveniji ni pomoči, zato so ji svetovali operacijo in zdravljenje v ameriškem Pittsburghu, nato pa dolgotrajne terapije v Švici. Saj veste, vse skupaj je tako preklemano drago, da bi Bukovčevi lahko razprodali vse, kar imajo, pa si takih stroškov ne bi niti približno mogli privoščiti. Na sceno so zato stopili ZZZS, Evelinini prijatelji iz Plesne šole Urška ter mnogo drugih dobrih ljudi, in predvsem zaradi njih lahko danes poročamo o tem, da je operacija uspela.

Z dobrodelnim koncertom in plesom so učenki ljutomerske osnovne šole že lani omogočili potovanje v ZDA na operacijo tumorja, ki sicer ni bil rakav, je pa bil hitro rastoč in je pritiskal na živec. Bil je na tako zakompliciranem mestu, da naši specialisti niso mogli do njega. Samo vse glede Pittsburgha je po naših informacijah stalo okrog 200.000 dolarjev, levji delež sredstev je prispevala zdravstvena zavarovalnica, precej sredstev pa so zbrali tudi na septembrskem dobrodelnem koncertu.

Tedaj so Bukovčevi kajpak že vedeli za strašljivo diagnozo, saj so mariborski specialisti pod vodstvom dr. Janeza Ravnika in dr. Boštjana Lanišnika na pediatriji ugotovili, da ima Evelin velik možganski tumor v predelu klivusa in 1. vratnega vretenca. Predlagali so čimprejšnje ukrepanje, saj bi se lahko stanje kaj hitro drastično poslabšalo. Strokovnjaki so se strinjali, da so za tumorje na takih mestih najbolj izurjeni kolegi čez lužo, in 10. novembra sta Evelin in njen oče Mitja poletela v Pittsburgh.

Teden dni pozneje je bila prva operacija, kar devet ur je trajalo, preden je kirurgom po koščkih skozi nos uspelo odstraniti celoten tumor. Gre za sama svetovno znana imena, pri posegu so denimo sodelovali tudi trije najbolj znani transnazalni specialisti, in sicer dr. Elizabeth Tyler Kabara, dr. Carlo H. Snyderman in dr. Garthner. Operaciji je prisostvoval še Lanišnik, ki je nedaleč proč ravno opravljal specializacijo.

Naslednji dan so opravili magnetno resonanco in ugotovili, da morajo Evelin fiksirati vrat. Že 21. novembra je zato sledila ponovna operacija, med katero so učvrstili vretenca in opravili fuzijo hrbtenice, poseg pa je trajal šest ur. Zaradi odstranitve tumorja v predelu hrbtenice je bilo namreč treba s transplantacijo vstaviti naravno bolničino kost (rebro), saj so tako omilili pritisk na sosednje strukture oziroma živčne končiče.

Danes v Švico na obsevanje

V Pittsburghu se jima je ravno tedaj pridružila žena in mati Simona, pogumno dekle pa je lahko osem dni po drugem posegu zapustilo bolnišnico in se vrnilo v stanovanje v Ronald McDonald House Charities of Pittsburgh. Pri tem združenju domujejo družine obolelih otrok iz tujine, ki jim pomagajo ter jih spodbujajo in dajejo upanje zaradi vsega, kar jih čaka v bližnji javni bolnišnici.

Ko so se 6. decembra vrnili na pregled, se je izkazalo, da je nastala infekcija, ki lahko vpliva na ugoden izid zdravljenja. Odločili so se za še eno operacijo, bila je že naslednji dan, in na Evelin je pustila posledice. Že tako izčrpano so morali zdraviti z agresivnimi antibiotiki, ki so za seboj pustili tudi nekaj neželenih stranskih učinkov, denimo težave s slepičem.

Po dolgotrajnem strogem bolnišničnem opazovanju se je lahko Evelin s starši vrnila v stanovanje. Bližali so se božični prazniki in ne glede na to, da se je bolnišnično osebje prvega dne neumorno trudilo, da bi se pri njih počutila dobro, je bila vse močnejša njena želja po tisoče kilometrov oddaljenem domu ter snidenju s sorodniki. Toda za božične praznike še ni bil pravi čas, da bi Bukovčevi zapustili Pittsburgh, zato so ameriški zahvalni dan in božič preživeli v krogu novih prijateljev, s katerimi so se v zelo kratkem času zbližali, kot da bi bili njihova prava družina. Spoznali so še Violet Ruparcich, radijsko voditeljico na RadioSongs & Melodies of Beautiful Slovenia, in Sharon Ujčič iz Slovene Radio Hour Association of Slovene Americans.

Evelinin brat Jeremy in sestra Kim sta svojo družino, tudi onadva sta starše in sestrico kajpak nadvse pogrešala, le dočakala doma, saj so se v Ljutomer vrnili 27. decembra.

Zdaj je Evelin petošolka, v prihodnje jo čakajo še dodatne preiskave in rehabilitacija, vendar vsi skupaj upajo na najboljše, da bo le čim prej okrevala in ozdravela. In prav danes je napočil čas za novo potovanje. Z očetom se namreč odpravljata na drugi del poti do njene končne ozdravitve. Potujeta v švicarski Villigen, kjer bodo Evelin protonsko obsevali, terapija pa bo trajala od šest do deset tednov. 

Deli s prijatelji