PROBANKA

Majhna banka, veliko omrežje

Objavljeno 30. september 2012 21.12 | Posodobljeno 30. september 2012 21.13 | Piše: Ali Žerdin

Mariborska Probanka je v omrežju slovenskih direktorjev igrala precej vidno vlogo.

Romana Pajenk se je upokojila. Foto: Regent Tadej

Probanka spada med manjše slovenske banke. Obvladuje dva odstotka slovenskega bančnega trga. V zadnjih tednih se je dvakrat znašla v središču pozornosti. Avgusta so v javnost prišli podatki o izgubi, ki jo je banka pridelala ob polletju, pred nekaj dnevi pa so sporočili, da je dolgoletna direktorica Romana Pajenk odšla v pokoj. Banko je vodila od ustanovitve leta 1991. In če so se banke v zadnjih nekaj letih odločale, da bančni direktorji ne bodo množično zasedali funkcij v nadzornih svetih drugih podjetij, to za Probanko ni veljalo. Mariborska finančna institucija je v omrežju slovenskih direktorjev igrala precej vidno vlogo.

Kdo so nadzorniki

Romana Pajenk, denimo, je v preteklosti sedela v nadzornem svetu ljubljanske Avtotehne in poslovne šole IEDC, še vedno pa je članica nadzornega sveta trebanjskega Trima. Tudi Vito Verstovšek, drugi človek Probanke – ob menjavi vodstva je ostal v upravi – je zasedal več nadzorniških funkcij. Trenutno nadzira posle v Zlati moneti II, ljubljanskem Turboinštitutu in nasedli družbi Vedela nepremičnine.

Milana Lah, ki jo je nadzorni svet ob upokojitvi Pajenkove odstavil iz uprave, je pred leti nadzirala posle Ljubljanske borze.

Novi predsednik uprave Bogomir Kos je nadzornik v veledrogeriji Salus. Pred časom je bil tudi nadzornik v KDD, centralni klirinško-depotni družbi, sicer pa je star bančni maček. Začel je v Ljubljanski banki, v časih slovenskega osamosvajanja je bil viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije, zaradi anonimke, ki mu je očitala nikoli dokazane nepravilnosti, pa je odstopil s tega položaja.

Aktivni direktorji

Prvi nadzornik Probanke je Roman Glaser, sicer tudi dolgoletni prvi mož ptujske Perutnine. Banko nadzira še Jordan Kocjančič, šef Avtotehne. Zgolj kot zanimivost: pred leti ga je kot direktorja Avtotehne nadzirala prav Romana Pajenk. Kocjančič je hkrati nadzornik koprske Luke. Tretji pomembni nadzornik Probanke je Radovan Stonič. Nadzira posle Perutnine Ptuj, nekoč pa je bil direktor Probankine družbe za upravljanje in direktor Zlate monete I.

Četudi je Probanka manjša banka, ima zelo aktivne izvršne direktorje in direktorje poslovnih enot, kar je v teh časih redkost, saj se bankirji dodatnih funkcij precej otepajo. Ljudje iz Probanke sedijo v nadzornih svetih Gozdnega gospodarstva Slovenj Gradec, Juteksa in Trima Investment.

Dve karieri 
sta preveč

Direktor Probankine leasing družbe Peter Zorič je – tako kot upokojena direktorica – nadzornik v Trimu. Nadzira tudi posle Zlate monete II in družbe Iskra Telekom Holding.

Šefica kranjske podružnice Hermina Krt, sicer nekdanja nadzornica družbe Koto, danes nadzornica v Trimo Investment, se je v preteklosti potegovala za funkcijo kranjske županje. Ob zadnjih parlamentarnih volitvah se je pridružila stranki Trs, pred meseci pa je sporočila, da se povsem umika iz politike in je izstopila iz kranjskega mestnega sveta. Ocenila je, da sta poslovna in politična kariera preveč zahtevni, zato se je odrekla politični. Pa tudi z odločitvami kranjskega mestnega sveta se ni strinjala, je sporočila ob izstopu.

Deli s prijatelji