ZAMUDNIKI

Maja spet več davčnih dolžnikov

Objavljeno 10. junij 2014 23.45 | Posodobljeno 10. junij 2014 23.45 | Piše: STA, S. U.

V času od prejšnje objave je sicer dolg poravnalo 987 zavezancev v skupni višini 4,5 milijona evrov.

Na Dursu zanikajo, da dolžnikov ne pošiljajo v stečaj.

LJUBLJANA – Davčni dolg pravnih in fizičnih oseb, ki so Davčni upravi RS dolgovale več kot 5000 evrov in s plačilom zamujale več kot 90 dni, je 25. maja znašal 959,2 milijona evrov, kar je 6,2 milijona evrov manj kot v predhodnem mesecu. V času od prejšnje objave je sicer dolg poravnalo 987 zavezancev v skupni višini 4,5 milijona evrov.

Na najnovejšem, danes objavljenem seznamu davčne uprave, je 17.479 pravnih in fizičnih oseb, kar je 192 več kot na prejšnjem seznamu, objavljenem maja. Od tega je 4800 pravnih oseb s skupaj 593,6 milijona evrov davčnega dolga ter 12.679 fizičnih oseb, katerih skupni dolg znaša 365,6 milijona evrov.

Delež dolžnikov, ki so v insolvenčnih postopkih, je podoben kot prejšnji mesec, to je 13-odstoten, njihov dolg v skupnem dolgu pa predstavlja 46 odstotkov vsega dolga.

Na vrhu seznama med pravnimi osebami že vse od prve javne objave davčnih dolžnikov aprila lani ostaja ljubljansko podjetje Maxicom v stečaju, katerega dolg presega 20 milijonov evrov. Z dolgom v višini med 10 in 20 milijoni evrov sledita podjetji HTC Dva in Vegrad, obe prav tako v stečaju.

Od prve objave seznama, torej od aprila lani, se je skupni dolg na mesečni ravni tokrat zmanjšal šele tretjič. Prvič se je zmanjšal takoj naslednji mesec po prvi objavi, to je maja lani, drugič pa novembra.

Skupni dolg nekaj manjši

Skupni dolg pravnih in fizičnih oseb se je sicer v času od prve do tokratne objave povečal za 31,3 milijona evrov oziroma za dobre tri odstotke.

Število dolžnikov se je medtem povečalo za 1561 oziroma za skoraj deset odstotkov. Pri tem se je povečalo število dolžnikov, tako pravnih kot fizičnih oseb – pravnih za 324, fizičnih pa kar za 1237.

Skupni dolg do Carinske uprave RS (Curs) pa se je v času od majske objave do tokratne zmanjšal, in sicer za 30.000 evrov, na dobrih 18,5 milijona evrov, kar na Cursu pripisujejo zmanjšanju dolga dolžnikov, ki jih ni več na seznamu. Na seznamu je zdaj 66 pravnih oseb in 41 fizičnih oseb, skupaj torej 107 dolžnikov, kar so trije manj kot pred mesecem dni.

Med največjimi dolžniki carinske uprave sta med pravnimi osebami še vedno v vrhu seznama logistična in finančna družba Adriacommerce iz Kopra ter trgovska družba na debelo VLM iz Šempetra pri Gorici, ki dolgujeta med enim in deset milijoni evrov. Med fizičnimi osebami v istem razredu ostajata Jani Potokar in Robert Miheu.

Ažurirana seznama obeh uprav sta objavljena enkrat mesečno, najpozneje do 10. v mesecu. Na seznamu neplačnikov so podatki objavljeni razporejeni v razrede v odvisnosti od višine zapadlih neplačanih davčnih obveznosti.

Deli s prijatelji