INŠPEKTOR

Maher mora porušiti črno gradnjo

Objavljeno 09. maj 2013 19.51 | Posodobljeno 09. maj 2013 21.30 | Piše: STA, Mo. S.

Nekdanji minister se je še isti dan pritožil, pritožba pa še ni bila rešena.

Igor Maher.

LJUBLJANA – Nekdanji minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher mora porušiti črno gradnjo v Seči, je odredil gradbeni inšpektor. Kot piše 24ur.com, je gradbeni inšpektor nekdanjemu ministru izdal dve odločbi, prvo 17. aprila, drugo pa čez teden dni. V obeh piše, da mora nemudoma ustaviti gradnjo počitniškega objekta ter ga v 30 dneh tudi porušiti in na posestvu vzpostaviti prejšnje stanje. Vse to mora storiti na svoje stroške.

Še kup prepovedi

Poleg tega naj bi inšpektor Maherju prepovedal vsa za legalne gradnje in legalne objekte sicer dovoljena ali predpisana dejanja, zlasti pa izvedbo komunalnih priključkov na objekte gospodarske javne infrastrukture, vpise in spremembe vpisov v zemljiški knjigi, uporabo objekta ali opravljanje gospodarskih ali drugih dejavnosti v njem, promet z njim ali z zemljiščem, na katerem se nahaja, in sklepanje drugih pravnih poslov, kot so sklenitev kreditnih, zavarovalnih, najemnih, zakupnih, delovršnih in drugih pravnih poslov.

Maher se je še isti dan pritožil, pritožba pa še ni bila rešena.

Maher: Obe obtožbi sta neupravičeni

V sporočilu za javnost je potrdil, da je njegov pravni zastopnik z inšpektorata prejel dve odločbi o domnevno nedovoljenih gradnjah. »Prvo sem s pravnim zastopnikom natančno proučil, drugo pa bomo v naslednjih dneh. Ker obe odločbi temeljita na napačnih in nepravilnih dejstvih in sta neupravičeni, smo na prvo odločbo že poslali pritožbo, pritožba na drugo odločbo pa je v pripravi in bo v zakonsko predpisanem roku prav tako posredovana inšpektoratu,« je zapisal.

Razkrinkali so ga satelitski posnetki

Igor Maher je slovenski minister z najkrajšim stažem do zdaj, saj je bil na ministrskem položaju le nekaj dni. Za odstop se je odločil 25. marca. Ko so mediji razkrili, da je lastnik črne gradnje, je zatrjeval, da je objekt na parceli, ko jo je kupil, že stal in da čaka na odločitev glede legalizacije.

Fotografije iz zraka in satelitski posnetki po časovnih obdobjih so nato pokazali, da se je na delu zemljišča pojavil objekt v času, ko je bil Maher že lastnik.

Pozneje je trdil, da so se njegova prvotna pojasnila nanašala na objekt na drugem delu parcele, fotografije pa da se nanašajo na del parcele, ki ga je kupil naknadno in na katerem je obnovil vkopano vinsko klet ter zraven postavil še leseno lopo. Trdil je še, da je ta objekt enostaven in zato zanj ni potrebno gradbeno dovoljenje, kar so tedaj potrdili tudi na piranski občini.

Na ministrski funkciji ga je zamenjal Samo Omerzel.

Deli s prijatelji