BEGUNSKA KRIZA

Madžarska v soboto zapira mejo s Hrvaško: begunski val čez Slovenijo?

Objavljeno 15. oktober 2015 19.29 | Posodobljeno 15. oktober 2015 19.29 | Piše: STA, S. U.

Po navedbah Budimpešte je na ozemlje Madžarske letos prišlo že 378.000 beguncev in migrantov, do konca leta pa bi to število lahko doseglo 600.000 ali celo 700.000.

BUDIMPEŠTA – Madžarski premier Viktor Orban je danes ob prihodu na vrh EU napovedal, da bo njegova vlada končno odločitev o zaprtju meje s Hrvaško sprejela do petka zjutraj. Kot je zatrdil, je ograja na meji s Hrvaško zgrajena, in če bi bilo potrebno, bi lahko mejo zaprli v eni sami uri. Obenem je sicer ponovil, da bi bilo najbolje, če bi zaprli mejo z Grčijo. Medtem spletni portal Nova24tv.si ekskluzivno poroča, da bo Madžarska mejo s Hrvaško za begunce zaprla v soboto. Slovensko vlado naj bi madžarski premier Orban o tem ukrepu obvestil še danes.

Madžarska vlada je že pred tem danes sporočila, da je dokončala izgradnjo ograje na meji s Hrvaško ter da sta vojska in policija zdaj pripravljeni, da mejo zapreta, ko bo sprejeta odločitev o tem. Kot je zatrdil vodja Orbanovega kabineta Janoš Lazar, je vlada »pripravljena in sposobna zapreti zeleno mejo s Hrvaško ter jo fizično zaščititi na podlagi pravnih predpisov«. Glede tega, kdaj naj bi vlada sprejela odločitev o morebitnem zaprtju meje, Lazar sicer ni bil tako jasen kot njegov šef, saj je dejal le, da najverjetneje v prihodnjih dneh. Kot je še dejal, bo ta odločitev odvisna od pogovorov, ki jih ima premier trenutno v Bruslju.

Po navedbah Budimpešte je na ozemlje Madžarske letos prišlo že 378.000 beguncev in migrantov, do konca leta pa bi to število lahko doseglo 600.000 ali celo 700.000. Potem ko je Madžarska sredi septembra zaprla mejo s Srbijo, se je begunski tok preusmeril na Hrvaško, ki pa begunce vozi naprej na mejo z Madžarsko. Ta jih nato pelje naprej na mejo z Avstrijo, od koder svojo pot nadaljujejo proti Nemčiji in skandinavskim državam. Madžarska se je nato odločila, da bo ograjo postavila še na meji s Hrvaško.

Deli s prijatelji