BEGUNSKA KRIZA

Madžarska postavlja bodečo žico na meji s Slovenijo

Objavljeno 24. september 2015 19.24 | Posodobljeno 24. september 2015 19.24 | Piše: STA, S. U.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl Leitner je napovedala, da bodo prosilce za azil vračali tudi v Slovenijo in na Hrvaško.

BUDIMPEŠTA – Madžarska je začela postavljati bodečo žico na meji s Slovenijo, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Policisti in vojaki postavljajo ograjo na avtocestnem mejnem prehodu Pince–Tornyiszentmiklos in tudi na mejnem prehodu na stari cesti nekaj sto metrov od avtoceste. Lendavski župan Anton Balažek pojasnjuje, da je ograja tudi v Dolgi vasi.

Po poročanju MTI so postavili premična kovinska vrata, vojaki pa na zeleni meji nameščajo ograjo iz treh vzporednih bodečih žic. Promet ne na madžarski ne na slovenski strani zaradi tega ni bil moten, še navaja agencija.

Župan Lendave Anton Balažek je za STA dejal, da je bil že zjutraj obveščen o začetku postavljanja ograje. Potrdil je, da ograjo nameščajo na mejnih prehodih v Pincah in tudi na mejnem prehodu Dolga vas.

Slovenija ni bila obveščena

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je v državnem zboru pojasnil, da so ponoči prvič opazili aktivnosti na madžarski meji, ko so pripeljali žice in podobno. A Slovenije Madžarska po njegovih besedah o tem ni obvestila.

Potem ko so na notranjem ministrstvu prejeli o tem tudi dokumente, so obvestili ministrstvo za zunanje zadeve, ki bo zavzelo ustrezno stališče in ukrepalo po diplomatski poti, je pojasnil Šefic. Ministrstvo za notranje zadeve pa po njegovih besedah še naprej spremlja situacijo in bodo aktivnosti prilagodili novim okoliščinam.

Na vprašanje, zakaj o tem niso obvestili javnosti, je odgovoril, da je ministrstvo takoj, ko je izvedelo za zadevo oziroma so jo lahko dokumentirali, obvestilo ministrstvo za zunanje zadeve. Gre namreč za območje druge države, je dodal. Verjame tudi, da so na zunanjem ministrstvu v stiku z madžarskimi oblastmi.

Zatrdil je, da je ta trenutek promet med državama normalno poteka prek mejnih prehodov. Predpostavljajo, da gre za zavarovanje zelene meje.

Vračali bodo migrante

Medtem pa je Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl Leitner, ki se na Bavarskem udeležuje klavzure tam vladajoče Krščansko socialne unije CSU, dejala, da je Avstrija v druge države EU, predvsem v Bolgarijo in Romunijo, letos vrnila več kot 5000 migrantov. Kot je napovedala, bodo prosilce za azil vračali tudi v Slovenijo in na Hrvaško.

Kot je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina opozorila ministrica, migranti v Sloveniji in na Hrvaškem skoraj ne vlagajo prošenj za azil, čeprav gre za varni državi, kar dokazuje, da ne iščejo le varnosti, ampak izbirajo gospodarsko najbolj privlačne države.

Deli s prijatelji