MIGRANTSKA KRIZA

Madžari zapirajo mejo s Hrvaško: čakajo le še ukaz z Dunaja

Objavljeno 03. oktober 2015 16.25 | Posodobljeno 03. oktober 2015 16.26 | Piše: Mo. S.

Po naših neuradnih informacijah tudi Avstrija napoveduje ostrejšo azilno politiko …

ZAGREB, BUDIMPEŠTA, LJUBLJANA – Po podatkih tujih medijev, da naj bi Madžarska že v nedeljo zaprla mejo s Hrvaško in tako preusmerila tok migrantov proti Sloveniji, so navedbe potrdili tudi Madžari sami.

Kot je za madžarski portal Budapest Business Journal povedal šef kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana, János Lázár, ima zadnjo besedo pri tem Dunaj, kar v praksi pomeni, da Madžari čakajo le še ukaz iz Avstrije in meja se bo zaprla. Poročali smo že, da bo ograja z bodečo žico postavljena vzdolž celotne mejeimage, odprti bodo ostali le uradni mejni prehodi.

»Migracije so dobro organizirane, ne spontane«

Lázár je povedal, da je ograja pač edini način za zajezitev migracij, ki so po njegovem mnenju dobro organizirane in prav nič spontane, kot se jih predstavlja v zahodnih medijih in s tem javnosti. Migranti zdaj namreč prihajajo zlasti iz Hrvaške, ne več iz Srbije.

Madžari so sposobni braniti mejo, vendar pa morajo za to dobiti dovoljenje sosede Avstrije, je še dodal. »Z Dunaja še nismo prejeli končnega in jasnega mnenja o ograji na madžarsko-hrvaški meji,« pravi politik, je pa Madžarska po njegovih besedah pripravljena na vse: ustvariti »humanitarni koridor« ali pa mejo tudi popolnoma zapreti.

A po naših neuradnih informacijah tudi Avstrija napoveduje ostrejšo azilno politiko …

Kaj pravijo naše oblasti?

V zvezi s problematiko zaprtja madžarsko-hrvaške meje smo se za pojasnila obrnili tudi na naše notranje ministrstvo. Odgovorov še nismo prejeli, jih bomo pa takoj ob prejetju tudi objavili. Zanima nas namreč, ali so o nameri Madžarske sploh obveščeni (nazadnje je šlo za nekakšen nesporazumimage), kako so na morebiten ukrep pripravljeni in kaj porečejo na informacije v zvezi z našo severno sosedo.

Deli s prijatelji