NA KOŽO

Made in Slovenia

Objavljeno 15. oktober 2013 00.15 | Posodobljeno 15. oktober 2013 00.15 | Piše: Jaroslav Jankovič
Ključne besede: komentar

Če bi živeli Made in Slovenia, bi ostali lačni in brez gat, ostal pa bi nam pralni stroj.

Jaroslav Jankovič.

Kupujmo domače je mantra vseh politik evropskih držav, zato se je Parižan Benjamin Carle lani odločil poskusiti. Pa je bil šokiran, saj je čez noč ostal brez pralnega stroja, ker ga tudi v veliki Franciji, drugem največjem gospodarstvu Evrope, ne izdelujejo. V dveh dneh mu je postalo jasno, da 1800 evrov plače ni dovolj za oblačila, ki so narejena v Franciji, saj so desetkrat dražja od kitajskih majic. Enako je bil presenečen, da v Napoleonovi deželi le s težavo kupiš doma narejeno pohištvo. »Počutim se, kot bi se preselil v čase mojega deda.« Ja, padel je v čas okoli 1. svetovne vojne. Kljub dokaj hudi stiski bo projekt nadaljeval, saj mimogrede snema dokumentarni film.

Pred leti mi je agroekonomist zatrjeval, da pridelovati hrano za popolno samooskrbo ni več v skladu s sodobno ekonomijo, češ da je najbolje pridelovati le tisto, kar najbolje znamo, vse drugo pa potem kupimo. In tako se bomo imeli vsi fajn. Mi Francozom pralne stroje gorenje, oni pa nam renoje, citroene in nekaj umetnosti, pa bo, ne.

Lani mi je rekel znanec, da bo v centralni peči kuril koruzne klase. »Koruza je cenejša in izredno kalorična.« Ko je to namignil očetu, rojenemu malo po 1. svetovni vojni, je starec zmajeval z glavo in mrmral: »Ne bo dobro, ne bo dobro ...«

V Sloveniji pridelamo le še 38 odstotkov hrane za svoje potrebe. Pa še bentimo, da je hrana draga. No, Carle, ki mu v Franciji pravijo Monsieur Made-in-France, trdi, da je kljub visokim cenam smiselno kupiti francosko jakno, saj le tako in samo tako krepiš domače delo. Nič kaj nova misel, ampak kako jo ob vsesplošni blaginji svetlečih se trgovskih centrov s pretežno tujim blagom na vsakem koraku sploh dojeti? V krizi so svetleče se trgovine še polnejše kot sicer, saj so varni metasvet, kjer se vam na blagajni nasmehnejo. Carlov eksperiment je sicer medijska zmaga, predvsem zanj, saj zaradi njegovega filma ne bomo pridelali več in ne bomo nehali kupovati kitajskega blaga. Pokazalo se je, da naravoslovni dokumentarci niso ohranili sibirskih tigrov. Če bi poskusili živeti Made in Slovenia, bi ostali lačni in brez gat, ostal pa bi nam pralni stroj.

Deli s prijatelji