NAMIGI

Lukšič že pričakuje kriminaliste in šov

Objavljeno 14. marec 2014 10.57 | Posodobljeno 14. marec 2014 15.24 | Piše: P. J.

Predsednik SD naj bi bil dobil namige, da se proti njemu pripravlja hišna preiskava zaradi domnevno spornega razpisa iz leta 2009.

Predsednik SD Igor Lukšič.

LJUBLJANA – Predsednik SD Igor Lukšič pričakuje prihod kriminalistov in hišno preiskavo. Kot poroča pozareport.si, je že dobil namige o njihovem obisku, preiskava pa naj bi potekala v povezavi s spornim razpisom iz leta 2009, ko je bil minister za šolstvo v vladi Boruta Pahorja.

Sporni projekt

Januarja se je v medijih pojavila anonimna kazenska prijava zoper Lukšiča, ki je bila poslana na policijo in državno tožilstvo. Lukšiču je očitana zloraba položaja, ker naj bi zdajšnjemu ministru Jerneju Pikalu in nekaterim drugim omogočil pridobitev večje premoženjske koristi s projektom o državljanski vzgoji.

Za poslanca gre

Lukšič naj bi razkril, da so kriminalisti iskali razpisno dokumentacijo z njegovim podpisom. Kot pravi, naj bi skupaj s kriminalisti prihrumele na njegov dom tudi televizijske ekipe in poskrbele za velik šov, ko bi ga pridržala policija.

Lukšič je menda prepričan, da so se zadeve proti njemu intenzivirale, potem ko so mediji naznanili, da bo nosilec liste SD na evropskih volitvah, in ko naj bi postalo jasno, da lahko le Lukšičeva stranka na volitvah premaga SDS in Janeza Janšo. Da bo kandidiral za evropskega poslanca, naj bi se bil dokončno odločil, ko je postalo jasno, da Janez Potočnik ne bo kandidiral na listi PS.

Anonimnosti se vrstijo

Lukšič sicer samo preiskavo pričakuje »enkrat, ko bo pravi trenutek«. »Ko bo nekdo ocenil, da je pravi trenutek,« je dejal za STA. Ugotavlja še, da se vse dogaja anonimno. »Tako kot je bila vložena anonimna prijava, tako se zdaj anonimnosti vrstijo. Nekateri očitno imajo dostop do teh anonimnosti in verjetno bi bilo dobro, da se ta tok anonimnosti čim prej prekine,« je še dodal.

Decembra lani je namreč policija zaradi suma nepravilnosti pri javnem razpisu, na katerem je zmagal projekt Fakultete za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani, prejela anonimno ovadbo zoper takratnega šolskega ministra Lukšiča, zdajšnjega ministra za izobraževanje Jerneja Pikala in njegovega državnega sekretarja na ministrstvu Aljuša Pertinača. Ovadba vsem trem očita nepravilnosti pri javnem razpisu ministrstva za šolstvo, na katerem je leta 2009 zmagal projekt Državljanska vzgoja, ki ga je na razpis prijavil Pikalo in za katerega naj bi FDV prejela 600.000 evrov sredstev. Projekt naj bi na FDV izvajali pod okriljem Centra za kritično politologijo, ki ga vodi Andrej Lukšič, brat Igorja Lukšiča.

Okoli 800.000 evrov naj bi za projekt prejela tudi Slovenska akademija znanosti in umetnosti, kjer je zaposlena Lukšičeva sestrična Marina Lukšič-Hacin. Od skupno 1,4 milijona evrov naj bi večino denarja porabili za honorarje in plače, pripravili pa so le pet zbornikov in 31 strokovnih člankov.

Deli s prijatelji