CILJI

Lukšič: Začelo se je čiščenje v slovenski politiki

Objavljeno 26. marec 2013 19.11 | Posodobljeno 26. marec 2013 19.10 | Piše: STA, Ma. F.

Med osrednje cilje SD, ki so se v zadnjem mesecu uresničili, je Lukšič uvrstil padec vlade Janeza Janše ter imenovanje vlade.

Igor Lukšič.

LJUBLJANA – Predsednik SD Igor Lukšič je danes prvič nastopil na novinarski konferenci po imenovanju vlade, v kateri sodeluje tudi njegova stranka. Med osrednje cilje SD, ki so se v zadnjem mesecu uresničili, je Lukšič uvrstil padec vlade Janeza Janše ter imenovanje vlade, »ki ima solidno večino v državnem zboru in za zdaj dobro podporo v javnosti«. Hkrati pa se je po Lukšičevih besedah začelo »pričakovano čiščenje v slovenski politiki«. Oba politika, obremenjena s sumi korupcije, torej predsednik SDS Janez Janša in nekdanji predsednik PS Zoran Janković, nista več v državni politiki, je dejal predsednik SD.

Obenem je »to čiščenje zadelo« tudi novega ministra za infrastrukturo Igorja Maherja, ki je v ponedeljek odstopil. Ta poteza se Lukšiču zdi dobra, saj pomeni, da se ne bo več z muko čakalo, kdaj bo nekdo od odgovorih potegnil posledice, ko je jasno, da predstavlja breme za slovensko javnost, politiko in samo delovanje vlade. Poudaril je, da vlado vodi Alenka Bratušek, zato ona »z vso odgovornostjo izbira med kandidati, ki jih v skladu s kvoto ponujajo posamezne stranke«. Oni tako ne dajejo soglasij za kandidate drugih strank, je dodal.

Kaže, da bo ratifikacija potrjena soglasno

Nova vlada ima dober potencial in bo z večino, ki jo ima na razpolago, »vse kaže, da uspešna«, je še naprej razmišljal Lukšič. Po njegovem si bo zastavila prave cilje. Bistvo delovanja nove vlade bo, da se obrne trend in se vzpostavi gospodarska rast ter se zadolžujemo po bolj solidni obrestni meri, kot je to uspelo Janševi vladi, pravi Lukšič. Sam tudi meni, da bodo intervencije sil, ki bi posegale v slovensko suverenost, torej trojke (Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad), nepotrebne.

Predsednik SD je na današnji novinarski konferenci omenil tudi nekaj ciljev, ki se pravkar uresničujejo, denimo ratifikacija pristopne pogodbe Hrvaške k EU. Kaže, da bo ratifikacija potrjena soglasno, kar je po Lukšičevi oceni velika zmaga za Slovenijo. Še pred nekaj meseci je kazalo, da vladi ne uspelo najti rešitve, je dejal Lukšič, ki meni, da je Slovenija tukaj pokazala, da zna s partnerji najti ustrezne rešitve. Omenil je tudi spremembe ustave, kjer so prav tako opravili posvetovanja in glasovanja, zato po Lukšičevi oceni tudi pri tej točki kaže, »da bo Sloveniji uspelo«.

Deli s prijatelji