DAVEK

Lukšič svari: Dopolnilo mora biti dogovorjeno

Objavljeno 24. oktober 2013 13.23 | Posodobljeno 24. oktober 2013 13.23 | Piše: STA, P. J.

Koalicijske stranke morajo ob morebitni omilitvi zakona poiskati rezerve za manko, ki bi s tem nastal.

Najbrž prihaja čas, ko bo kdaj moral zaslužiti tudi svoj prvi evro so dejali pri založbi

LJUBLJANA – »Dopolnilo k predlogu zakona o davku na nepremičnine, s katerim Desus predlaga postopno uveljavitev davka, bo moralo biti skupno in predhodno koalicijsko dogovorjeno,« pravi predsednik SD Igor Lukšič, pri čemer opozarja, da bo morala biti višina prilivov v proračun enaka zdajšnji, medtem ko predlog stranke Desus »tega ne omogoča, saj zgolj povečuje deficit«.

Lukšič je v odzivu na sredin predlog izvršnega odbora Desusa poudaril, da je bil obstoječi predlog zakona o davku na nepremičnine že usklajen in da je osnova za izračun že zmanjšana na 85 odstotkov. Koalicijske stranke morajo ob morebitni omilitvi zakona poiskati rezerve za manko, ki bi s tem nastal. Prihodki davka na nepremičnine so namreč že vračunani v predlog proračuna za prihodnji dve leti, je pojasnil.

Desus se je v sredo odločal o podpori zakonu. V parlamentarnem postopku sprejemanja zakona o nepremičninskem davku bo predlagal dopolnilo, s katerim bi zagotovili postopnost uvedbe polne obremenitve davčnih zavezancev. Tako bi se v letu 2014 davek odmeril v znesku 60 odstotkov polne vrednosti nepremičnine, v letu 2015 v znesku 80 odstotkov, v letu 2016 pa v polni vrednosti.

Deli s prijatelji