RAZKLANOST

Lukšič: Stara levica je za Türka in Jankovića

Objavljeno 08. oktober 2012 15.49 | Posodobljeno 08. oktober 2012 15.49 | Piše: T. L., STA

Nova levica pa se vzpostavlja okoli SD, je prepričan predsednik SD Igor Lukšič, ki zdajšnje stanje na levici ocenjuje kot anarholiberalno.

LJUBLJANA – Pri pokojninski reformi ni tako velikih razlik, zato referendum o njej ni verjeten, je dejal predsednik SD Igor Lukšič. Za župana Ljubljane in predsednika PS Zorana Jankovića je v intervjuju za tednik Reporter dejal, da je prav, da se stvari razčistijo. O trenutnem stanje na levici pa je povedal, da ji vlada »nekakšen anarholiberalizem«. 

Referendum o zakonu o Slovenskem državnem holdingu verjeten

Referendum o pokojninski reformi po besedah Lukšiča ni verjeten zato, ker novi zakon odpravlja razloge, zaradi katerih so sindikati šli na referendum. Upošteva tudi 40 let delovne dobe kot ključni kriterij. Po mnenju Lukšiča pa obstaja realna možnost za referendum o zakonu o Slovenskem državnem holdingu. Po njegovem bi bilo boljše, da se zakon umakne in se nadgradi zdajšnja Agencijo RS za upravljanje kapitalskih naložb.

Mednarodni pomoči se lahko izognemo

Predsednik SD je prepričan, da ima Slovenija še dovolj časa, da se izogne mednarodni pomoči, če pa bi za pomoč kljub temu zaprosila, ocenjuje, da v tem primeru glede na sedanjo sestavo parlamenta ne bi mogli dobiti tehnične vlade. »Lahko dobimo samo desno vlado, ker je pač desna večina. Tudi tehnična vlada v Italiji je desna,« pravi. Glede predčasnih volitev ocenjuje, da te ne bodo rešile težav: »Za Slovenijo bi bilo najboljše, da se ta vlada loti posla na pravem koncu in še intenzivneje. Na mizi imajo rešitve. Tudi mi smo jih predlagali.«

Stožice: napaka ali namerna potvorba? Odločali bodo organi pregona

Dotaknil se je tudi sumov, ki pri pridobivanju evropskih sredstev za projekt Stožice bremenijo Jankovića. Povedal je, da so se takrat z Mestno občino Ljubljana pogovarjali, da bi bilo »še možno popraviti priloge k prijavi in jo uskladiti z realnim stanjem, vendar se ta za to ni odločila, zato je prejela manj sredstev«. »Iz tega je nastal priokus, ali je šlo za napako ali namerno potvorbo, kar bodo verjetno ugotavljali organi pregona,« je dejal Lukšič, ki je bil v tistem času minister za šolstvo in šport. Sicer pa meni, da je prav, da se vsi očitki zoper ljubljanskega župana Jankovića končno razčistijo.

Stara levica za Türka in Jankovića, nova se vzpostavlja okoli SD

Zdajšnje stanje na levici Lukšič ocenjuje kot anarholiberalno. Kot je dejal, obstaja jedro stare levice okoli predsedniškega kandidata Danila Türka in ljubljanskega župana in predsednika PS Zorana Jankovića ter jedro nove levice okoli SD, ki skuša vzpostaviti močno infrastrukturo in oživiti levico. »To je ključno za Slovenijo. Država, ki ima samo en pol organizacijsko konsolidiran, drugi del pa se improvizira, se ne more uravnoteženo razvijati. Potrebujemo močno organizirano desnico, kar imamo, in zelo organizirano levico, česar nimamo, ker ji vlada nekakšen anarholiberalizem,« je še povedal Lukšič.
 

Deli s prijatelji