PRERIVANJE ZA...

Lukšič bi bil rad prvi, ženski pa v boj

Objavljeno 05. marec 2014 10.58 | Posodobljeno 05. marec 2014 10.58 | Piše: T. L.

V SD naj bi bilo že jasno, da bo Lukšič nosilec liste, kar bo sprožilo spopad med Fajonovo in Kleva Kekuševo. V SDS še odlašajo, v igri pa sta (spet) Milan Zver in Zofija Mazej Kukovič, ki se jim pridružuje še Dimitrij Rupel.

Predsednik SD Igor Lukšič.

LJUBLJANA – Volitve v Evropski parlament se bližajo, v naših strankah pa vre, kdo si bo priboril pot in najboljše izhodišče na kandidatni listi, ki bi ga popeljala v Bruselj. Zanimivo pri vsem skupaj je, kako se za dobro plačane evropske poslanske stolčke trudijo vidnejši predstavniki političnih strank, ki so v politiki, jasno, le zaradi tega, da lahko kaj dobrega storijo za državo ...

Lukšič le še pripravlja teren v stranki

Ni več skrivnost, da si po poti predhodnika Boruta Pahorja in do stolčka evropskega poslanca želi tudi njegov naslednik na položaju predsednika SD, Igor Lukšič. In menda je odločitev že padla, čeprav naj bi v stranki kandidatno listo dokončno potrdili šele sredi aprila. Požareport namreč piše, da bo kljub drugačnemu zatrjevanju Lukšič kandidiral kot nosilec liste ter da se zato zdi, da zdaj le še pripravlja teren, kako bo odločitev o kandidaturi za evropskega poslanca brez večjih pretresov 'spravil skozi stranko'.

Za pol milijona evrov razlogov 

Menda naj bi Lukšič (tudi finančno) vse težje združeval delo na ljubljanski fakulteti za družbene vede in funkcijo predsednika stranke. Finančne zagate pa bi s položajem evropskega poslanca seveda odpadle ... V enem mandatu namreč evropski poslanci zaslužijo najmanj pol milijona evrov.

Po pisanju portala bi imel Lukšič v primeru odhoda v Bruselj ponedeljkove kolegije, ob petkih pa bi imel tiskovne konference in seje predsedstva stranke. Ob tem menda upa, da se ne bi okrepil del stranke, ki podpira podpredsednika Dejana Židana in vodjo poslanske skupine Matjaža Hana.

Obeta se ženski spopad

Če bo Lukšič nosilec liste za Evropski parlament, bosta na drugem in tretjem mestu zdajšnji evropski poslanki Tanja Fajon in Mojca Kleva Kekuš. Menda se med obema (sta tudi podpredsednici stranke) obeta hud zakulisni boj. Viri pa so za Požareport še opozorili, da tudi Fajonova in Lukšič nista v najboljših odnosih.

Vlačič je odpadel

Če bo nosilec kandidatne liste Igor Lukšič, potem je vse možnosti za izvolitev v Evropski parlament izgubil Patrick Vlačič. Nekdanji minister za promet in bivši podpredsednik stranke si sicer strašno prizadeva, da bi prišel dovolj visoko na kandidatno listo, zato se strateško pojavlja na vseh pomembnejših dogodkih SD. Sicer pa v stranki pričakujejo, da bodo na evropskih volitvah dobili najmanj dve poslanski mesti.

Zver potrebuje ujčkanje in je nosilec liste 

Z odločitvijo o svoji kandidatni listi za evropske volitve pa odlašajo tudi znotraj največje opozicijske stranke SDS. Kljub nekaterim drugačnim napovedim se na sinočnji seji izvršilnega odbora Janševe stranke o tem niso odločali. Mesto nosilca liste je rezervirano za evropskega poslanca in podpredsednika SDS Milana Zvera (saj naj bi bilo treba, kot so za portal povedali viri v stranki, »edinega naravnega naslednika« Janeza Janše »malo ujčkati«), drugo mesto si je očitno priborila prav tako evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič, na tretjem mestu pa naj bi pristal nekdanji večkratni minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel.

Deli s prijatelji