ZDRAHE

Luko Meseca skoraj pretepli: Priznam, od te točke je strah tudi mene

Objavljeno 13. april 2016 13.21 | Posodobljeno 13. april 2016 13.21 | Piše: T. L.

Strasti se po sobotnem kongresu IDS v Krškem še niso umirile. Obračunavanje se je preneslo na splet in v pisno korespondenco.

Luka Mesec, vodja poslanske skupine ZL.

LJUBLJANA – O težavah na sobotnem kongresu Iniciative za demokratični socializem (IDS) v Krškem, ki so ga zaradi nesklepčnosti prekinili, smo že poročali. Glede na to, da še danes po spletnih omrežjih odmevajo sobotni dogodki, se je očitno na kongresu dogajalo še marsikaj drugega. 

Na facebooku Mihe Kordiša (in nekaterih drugih) se je razvila včeraj živahna debata, ki kaže, da se strasti še niso umirile. 

image

Le del obsežnega in javnega dopisovanja po sobotnem kongresu. Vir: facebook

O umobolnici, razje**** levici, rdečih janševcih in fizičnem obračunu

Kot poroča spletni portal pozareport.si, naj bi bilo za nesklepčnost kongresa, kjer bi delegati IDS morali glasovati o nadaljnjem povezovanju z drugimi skupinami ZL in združitvi v skupno stranko, krivo ožje vodstvo IDS. Luka Mesec, Miha Kordiš in Tadej Vatovec naj bi po poročanju portala »povzročili nesklepčnost kongresa, ko se je izkazalo, da so nasprotniki združevanja Združene levice vendarle močnejši, kot se je to pričakovalo«. To naj bi po pisanju portala razkrivala pisna polemika med Kordišem, Mesecem in nekaterimi vidnimi člani IDS po krškem kongresu na spletnih platformah IDS in ZL.

Pisanje med posamezniki, ki jih povzema portal, kaže na burne odnose v stranki. 

Mojca Žerek je napisala, da niso bili priča kongresu, ampak navadni farsi tistih, ki imajo moč v stranki. Kordiš je ob dogajanjih zapisal: »Res, to ni bil kongres, ampak v najboljšem primeru 'fuzbal' tekma, v najslabšem pa umobolnica. Cirkus, dretje, zmerjanje, žaljenje, žvižgi in zasmeh je še najmanj, kar se je dogajalo, letelo je izrazito s proklikaške strani.« Da nikomur ni bilo natančno jasno, kaj se v IDS dogaja in koliko je ura, ali pa so ocene o klikaškem rovarjenju motrili z nezaupanjem, se je vse to v soboto temeljito razblinilo in da so se barve pokazale. Tiste, ki mislijo drugače, pa je imenoval za janševce rdeče barve. 

Matevž Hrž je čestital Kordišu, Mesecu, Vatovcu in sodelavcem, da si »uspešno razje**** kongres, uspešno ste razje**** IDS, uspešno ste najverjetneje razje*** levico v Sloveniji. »Vsa čast. Janševci rdeče barve, drugega komentarja sploh nimam več,« je zapisal.

Z Mesecem skoraj fizično obračunali 

Tudi Mesec ni mogel preboleti dogajanja na kongresu. »Vpitje 'izdajalci', tolčenje po stenah, pljuvanje in poskusi fizičnih obračunavanj so enostavno stvari, preko katerih v tej organizaciji ne mislim iti. Vidim, da se v sosednji korespondenci že pojavlja upravičevanje prostaškega in do skrajnosti ponižujočega obnašanja kot 'pač nismo upoštevali malomeščanskega bontona'.«

Nadaljeval je, da je bil fizičnega obračuna na hodniku skorajda deležen tudi sam. »Če sem vsesplošno pljuvanje po sebi in svojem delu, prazna obtoževanja in osebne diskreditacije še nekako prenesel, pa ste danes prišli do točke, preko katere ne mislim iti. Kar se mene tiče, je danes organizacija prišla do točke, kjer ne moremo več delati skupaj. IDS je nastal kot stranka, ki naj bi se borila proti vsem oblikam podrejanja in izkoriščanja (beri: tudi proti vsem oblikam nasilja, šovinizma, poniževanja ...). Kot eden od ustanovnih članov in koordinator te stranke sem zato dolžen opozoriti, da je tako obnašanje nedopustno in obsojanja vredno. Tiste, ki se niste sposobni ali pripravljeni držati osnovnih civilizacijskih standardov in ne ogrožati drugih v demokratičnih razpravah, pozivam, da nemudoma izstopite iz te organizacije. Glede tega nisem pripravljen sklepati nikakršnih kompromisov. Poulično zdraharstvo v socialistični organizaciji nima česa početi. Tako obnašanje je razlog, zakaj se nas (levice) ljudje bojijo, zakaj so konec koncev danes nekateri zaprepadeno predčasno zapustili kongres. Priznam, od te točke je v tej organizaciji strah tudi mene. Ko vidni član stranke, ki celo kandidira za svetnika, kot poblaznel tolče po steni, vpije in pljuva, ko mi na hodniku v lastni organizaciji (!) grozijo s fizičnim obračunom in z nekaterimi celo skušajo fizično obračunati, je zame zgodba končana.«

Deli s prijatelji