STRESNI TESTI

Luknja v bankah: rdeča luč Bratuškovi iz Bruslja

Objavljeno 12. december 2013 10.03 | Posodobljeno 12. december 2013 10.03 | Piše: T. L.
Ključne besede: banke

Čeprav se bo vlada seznanila z rezultati stresnih testov, pa prenosi slabih terjatev z NLB, NKBM in Abanke na Družbo za opravljanje terjatev bank, še ne bo mogla sprejeti. Razlog: nimajo še dovoljenja Evropske komisije.

EU pred rdečo lučjo: kriza bo še trajala, je prepričana Merklova

LJUBLJANA – Že čez nekaj ur bo tudi javnost izvedela, ali bomo v Sloveniji dobili obisk trojke ali ne. Vlada je sicer načrtovala, da bo po objavi rezultatov kapitalske luknje v slovenskih bankah takoj izvedla dokapitalizacijo in prenose slabih terjatev, kar pa je po informacijah časnika Delo padlo v vodo. Slovenija mora namreč počakati na dovoljenje Bruslja.

Čeprav se bo politični vrh seznanil z rezultati stresnih testov, pa predvidenih ukrepov, povezanih z dokapitalizacijo državnih bank in prenosi slabih terjatev z NLB, NKBM in Abanke na Družbo za opravljanje terjatev bank (DUTB), še ne bo mogel sprejeti. Kot namreč piše Delo, bo moral počakati vsaj še kak teden (omenja se petek, 20. decembra) na dovoljenje Evropske komisije, konkretno njegovega direktorata za konkurenčnost, ki ga vodi Španec Joaquín Almunia. »Če naše informacije držijo in se je naša oblast uštela pri načrtovanju ukrepov in komuniciranju z Evropsko komisijo, je to zelo slabo, omeniti pa velja, da so Španci na odobritev državne pomoči čakali dva meseca,« še piše Delo.

Če bi Slovenija dobila dovoljenje Bruslja, naj bi sicer NLB, NKBM in Abanka že danes dobile 2,9 milijarde evrov z zamenjavo državnih depozitov v kapitalske vložke, od tega približno polovico NLB. Kapitalsko luknjo z naslova rezultatov stresnih testov naj bi pokrili z obveznicami, skupno pa naj bi država za kapitalske injekcije v banke namenila od 3,9 do 4,2 milijarde evrov. Druga skupina bank, v njej sta Banka Celje in Gorenjska banka, pa bi dobila uredbo Banke Slovenije o zahtevani dokapitalizaciji predvidoma v šestih mesecih.

Zamik med objavo rezultatov in dokapitalizacijo bank pomeni dodatne težave, na kar je opozoril tudi ekonomist in nekdanji minister za finance Janez Šušteršič. »Država bi morala takoj po objavi rezultatov stresnih testov še isti dan dokapitalizirati banke,« je dejal za Delo in poudaril, da bi morali določiti tudi zelo jasen časovni načrt in povedati, kdaj bodo slabe terjatve prenesene na slabo banko.

Deli s prijatelji