NEURADNO

Luknja brez dna: Teš dražji še za 100 milijonov evrov

Objavljeno 25. maj 2013 00.45 | Posodobljeno 25. maj 2013 00.45 | Piše: STA, T. L.

Če se projekt spet draži, to pomeni, da trenutna cena Teša 6 že presega 1,4 milijarde evrov, pa to najbrž ni dokončna cena.

TEŠ

LJUBLJANA – Nadzorni svet Termoelektrarne Šoštanj (Teš) naj bi se danes seznanil z novimi okviri investicije v šesti blok. Po neuradnih informacijah, ki jih navajajo spletne Finance, se projekt spet draži, tokrat za približno 100 (sto!) milijonov evrov. To pomeni, da trenutna cena Teša 6 že presega 1,4 milijarde evrov, kar pa naj še ne bi bila dokončna cena.

Kot so za Finance povedali viri blizu Teša, se cena Teša 6 zvišuje predvsem zaradi penalov, ki jih je Tešu zaradi zamud zaračunal francoski dobavitelj opreme Alstom. K temu je treba prišteti še stroške financiranja premostitvenih posojil, s katerimi sta Teš in njegov lastnik HSE uravnavala likvidnost in plačevala račune.Viri Financ sicer opozarjajo, da je pod vprašajem tudi cena montaže – tudi ta naj bi se že dvignila, pa še vedno ni dokončna.

HSE: Več bo jasno naslednji teden

V HSE so sicer v sredo zatrdili, da trenutna cena projekta Teš 6 znaša 1,3 milijarde evrov, da pa sta v izdelavi nova časovnica projekta in celovito poročilo o preseku stanja projekta, ki bo pokazalo, ali in za koliko bodo stroški narasli. Vsa relevantna poročila bodo po navedbah HSE izdelana predvidoma v začetku naslednjega tedna.

Ker sta v izdelavi nova časovnica projekta in celovito poročilo o preseku stanja projekta, ki bo pokazalo, ali in za koliko bodo stroški narasli, na HSE za STA še niso mogli pojasniti, zakaj naj bi prihajalo do podražitev. Nadzorniki HSE, ki je lastnik Teša, so redno seznanjeni s potekom projekta Teš 6, ministrstvo za infrastrukturo in prostor ter ministrstvo za finance pa bosta o ceni projekta in morebitni podražitvi obveščeni od Teša, in sicer takoj, ko bodo izdelana vsa bistvena poročila.

Če se je podražil, gre za kršitev dogovora glede poroštev

Če bi se izkazalo, da se je projekt Teš 6 resnično podražil in presegel vrednost iz petega noveliranega investicijskega programa (NIP 5), ki znaša nekaj manj kot 1,303 milijarde evrov, bi to pomenilo kršitev dogovora z državo glede poroštva za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke (EIB).

DZ je julija lani sprejel zakon o poroštvu države za 440-milijonsko posojilo EIB, eden od pogojev za sklenitev poroštva pa je bil, da cena projekta ne sme preseči 1,3 milijarde evrov. V Tešu so 440-milijonsko posojilo EIB prejeli 14. marca letos, s čimer se je dokončno zaokrožila finančna konstrukcija projekta.
 

Deli s prijatelji