KADRI

Luka Koper, talka 
vladajočih lobistov

Objavljeno 22. avgust 2013 11.56 | Posodobljeno 22. avgust 2013 11.57 | Piše: Jadran Vatovec

Bratuškova se bo morala odločiti, ali upošteva Klemenčiča.

Vodstvo KPK je videti zaskrbljeno. Foto: Blaž Samec/Delo

LJUBLJANA, KOPER – Ko je dokončno postalo jasno, da si državni sekretar v kabinetu premierke Alenke Bratušek, vplivni veljak Jankovićeve Pozitivne Slovenije Gašpar Gašpar Mišič, zares želi postati prvi mož Luke Koper – o tem se je sicer šušljalo in ugibalo že (pre)več mesecev – so predstavniki največje vladne stranke začeli med sabo tekmovati, kdo med njimi bo prepričljivejši pri dokazovanju, da tokrat le ne gre za poskus političnega kadrovanja. Mišič je celo sklenil, da bo premierki ponudil odstop s položaja državnega sekretarja, ker naj bi menda želel s tem njo in Pozitivno Slovenijo »razbremeniti pritiskov koalicijskih partnerjev«. Lukšičevega SD in Virantove Državljanske liste. Ja, odstop naj bi bil pripravljen Bratuškovi ponuditi tudi zato, da ne bi kdo zmotno (?!) sklepal, da je pripravljen, za to, da bi postal generalni direktor Luke Koper, uporabiti celo državnosekretarski argument moči. Smola, že pred tem je Bratuškova Mišiču predlagala, naj vsekakor odstopi s položaja državnega sekretarja, še preden bo izbran za generalnega Luke Koper. Nič čudnega torej, da je bil njegov odstop hitro sprejet.

Politična burleska?

Tisti, ki se ne morejo odločiti za nobeno od dveh možnosti, si mogoče lahko pomagajo s komentarjema predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Gorana Klemenčiča in nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Bruna Koreliča. Prvi je po poročanju medijev opozoril, da gre pri kandidaturi Mišiča za predsednika uprave Luke Koper prav gotovo za vprašanje integritete: »Če bo do imenovanja Mišiča prišlo, bo to še en dokaz, kakšen divji zahod vlada na področju (vladnega) kadrovanja.« Tudi Korelič je bil prav več kot pomenljiv: »Vsakršno politično kadrovanje v uprave in nadzorne svete vode do katastrofe oziroma propada podjetij.« Je sploh treba še kaj dodati?

Kaj pa ima s tem Janković?

Že predvčerajšnjim je ljubljanski župan Zoran Janković odločno zanikal, da bi lobiral za Gašparja Gašparja Mišiča: »Sicer pa jaz mislim, da si Gašpar Gašpar Mišič zelo želi uspeha, da je bil najbrž povabljen in je zdaj stvar članov nadzornega sveta, da ugotovijo, kateri kandidat je najboljši. In jaz ne vidim, v čem bi bil tu problem.« 

Deli s prijatelji