NEUSPEŠNO

Luka Koper na prvi stopnji izgubila še eno tožbo zoper Časarjevo upravo

Objavljeno 10. april 2015 12.23 | Posodobljeno 10. april 2015 12.23 | Piše: STA, A. L.

Zahtevali so milijonsko odškodnino.

Roberta Časarja kljub pozivu na sodišče v ponedeljek ni bilo.

KOPER – Koprsko okrožno sodišče je zavrnilo tožbeni zahtevek Luke Koper zoper nekdanjo upravo družbe z Robertom Časarjem na čelu zaradi nakupa objekta Luna v Sežani, so potrdili v Luki Koper. Družba je nekdanjo upravo tožila za milijon evrov, ali se bo na nepravnomočno sodbo pritožila, pa se še niso odločili.

Uprava Luke Koper je pod Časarjevim vodstvom leta 2008 od nepremičninske družbe Premik net v lasti Marjana Mikuža kupila zemljišče in stavbo nesojenega igralniškega zabavišča Luna v Sežani in zanj plačala 1,95 milijona evrov. Izredna revizija je ta posel uvrstila med nepotrebne, uprava pod vodstvom Gregorja Veselka pa je proti Časarjevi upravi (proti njemu in še proti članom Aldu Babiču, Marjanu Babiču in Borisu Marziju) vložila milijonsko odškodninsko tožbo, pišejo Primorske novice.

Nagovoril ga je

Luka Koper je proti Časarju, ki je medtem začel prestajati zaporno kazen zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega sprejemanja daril v povezavi z nepremičninskimi posli z Luko Koper, vložila še en premoženjskopravni zahtevek, potem ko je bil skupaj z Mikužem in nekdanjim poslancem Srečkom Prijateljem v kazenskem postopku obsojen prav zaradi poslov z Orleško gmajno in Luno.

Kot je ugotovilo sodišče, je Prijatelj Časarja in Mikuža nagovoril k dogovoru za sklenitev kupoprodajnih pogodb med Luko Koper in Premik netom kot posrednikom za zemljišča za načrtovani zaledni terminal Luke pri Sežani. Prav tako je Prijatelj Časarja nagovoril, da od Mikuža zahteva in sprejme nagrado zase ter za Prijatelja. Mikuž naj bi bil na Prijateljevo nagovarjanje Časarju izročil 86.000 evrov, Prijatelju pa 245.000 evrov od zneska, ki naj bi ga Luka Koper plačala Premik netu.

Časarjeva uprava dvakrat uspešno

Sodišče je v dosedanjih odškodninskih zahtevkih luke zoper Časarjevo upravo v dveh primerih že odločilo, da ni bilo oškodovanja družbe, v enem primeru pa je na prvi stopnji odločilo, da morata Časar in Aldo Babič luki povrniti 680.000 evrov škode zaradi skladiščenja avtomobilov na sporni deponiji, vendar sta se obe strani na sodbo pritožili, navaja časnik.

Februarja so sklenili dokazni postopek v zvezi z ekološkimi podjetjema Ecoporto in Adriasole, kjer naj bi Časarjeva uprava luki povzročila za 4,8 milijona evrov škode, a izid še ni znan. Medtem pa je še v teku dokazni postopek v drugi, 19 milijonov evrov težki odškodninski tožbi Luke Koper proti Časarjevi upravi, in sicer v zvezi z vstopom luke v slovaški holding TTI.

Deli s prijatelji