VINO

Lucija z ledeno trgatvijo

Objavljeno 14. december 2012 13.42 | Posodobljeno 14. december 2012 13.42 | Piše: Oste Bakal

Z okoli 500 trsov so dobili le 50 litrov vina, ki pa je bilo vrhunsko in še kako sladko.

Lucijina trgatev ‒ pa čeprav ledena ‒ je nadvse topel dogodek. Foto: Oste Bakal

Med številnimi posebnimi poznimi in zimskimi trgatvami, vezanimi na ta ali oni datum ali god, ki so se to jesen in zimo zvrstile ali pa se še bodo na območju Radgonsko-Kapelskih goric, pripada eno častnih mest včerajšnji Lucijini trgatvi pri Kupljenovih v Okoslavcih, v osrčju kapelskih vinorodnih goric. To je sicer le kapljica v morje, saj so Kupljenovi letos na okoli 30 hektarjih lastnih in najetih vinogradov pridelali nad 160.000 litrov vrhunskega vina. Na tokratnem dogodku je še posebno dišalo iz kuhinje gospodarice Marice, pomenil pa je tudi zaključek vinske sezone 2012.

V primerjavi z nekaterimi prejšnjimi trgatvami je bila letošnja laškega rizlinga tudi ledena, saj je bila temperatura v zadnjih dneh krepko pod ničlo, v času obiranja okoli minus 15. Gospodar Vlado Kupljen je bil zadovoljen in bo prihodnjo pomlad vinsko zbirko polnil še z izjemno kakovostnim suhim jagodnim izborom – Lucijino ledeno trgatvijo, letnik 2012. Z okoli 500 trsov so iztisnili le slabih 50 litrov vrhunske kapljice pravega nektarja, saj so mu namerili kar 200 oecslov sladkobe. Pri Kupljenovih je še oktobra klestila toča in poškodovala jagode, tako je količina manjša. Vlado Kupljen je pohvalil letošnji letnik, saj je ta tako po kakovosti kot po kvantiteti eden najboljših doslej.

Svoja vrhunska vina prodajajo predvsem na ljubljanskem in gorenjskem območju pa tudi na Koroškem in v Prekmurju, kar pomeni, da nimajo težav s prodajo pridelka. V prodaji so tako že letošnji traminec, beli pinot, rumeni muškat ter seveda odprto vino. Kljub recesiji upajo, da ne bo težav s prodajo. »Kar se tiče prodaje naših vin, lahko povem samo to, da se vedno znova potrjuje pravilo o tem, da ljubitelji vina hitro prepoznajo in ocenijo dobro kapljico. Starega vina praktično nimamo več. Težav ne bo niti zaradi letošnje vrhunskosti vina, tako tistega, ki smo ga pridelali v lastnih vinogradih, kot tistega, ki smo ga odkupili od nekaterih drugih vinogradnikov iz okolice,« sta nam razodevala Marica in Vlado, ki sta nadvse vesela, da jima pri delu, zlasti prodaji, veliko pomaga sin Iztok. Dodala sta, da je k prepoznavnosti njihovega vinogradništva nedvomno zelo veliko pripomogel tudi naslov slovenske vinske kraljice za leto 1998, ki ga je častno in pošteno nosila njuna hčerka Irena, ki jima je že povila dva vnučka.

Deli s prijatelji