OPRAVIČILO BI

Lubejevi vstajniki: Lukšič ne očita, ampak samo žali

Objavljeno 08. januar 2014 10.40 | Posodobljeno 08. januar 2014 10.41 | Piše: K. K.

Osupli so nad Lukšičevim duhovičenjem o tem, da gre pri novih strankah za veseljačenje po političnem prostoru.

Novakova je prepričana, da bo Lukšič opozicija svoji vladi.

LJUBLJANA – »Mar Lukšič ukinja pravico do združevanja,« se o interpretaciji besed prvaka SD Igorja Lukšiča vprašujejo v novoustanovljeni strani Solidarnost Uroša Lubeja. Ocenjujejo namreč, da si je prvak SD privoščil aroganten in politično nekorekten komentar nastajanja novih strank, med njimi Solidarnosti.

Financiranje ključ omejevanja

»Njegov norčavi in podcenjujoči besednjak ne dopušča obrambe, saj tem strankam ničesar ne očita, temveč jih samo žali. Zato ne bi bil vreden našega odgovora, če ne bi o nastajajočih novih strankah izrekel tudi naslednjega: 'Tovrstno veseljačenje po političnem prostoru je preprosto nekaj, čemur je treba narediti konec.' Lukšič kratko malo predlaga, da je treba ustaviti nastajanje novih strank. To je v zadnjem času izrekel že večkrat,« se hudujejo v Solidarnosti. 

Lukšičevo izjavo razumejo kot poziv k omejitvi ali ukinitvi ustavno zagotovljene pravice do združevanja. »Verjetno lahko v tem duhu razumemo tudi zadnje ukrepe oblasti, ki jo močno omejila nastajanje novih strank z oviranjem njihovega financiranja,« so zaskrbljeni v stranki, ki je nastala iz vstajniškega gibanja.

Gluh za protestnike

Osupli so tudi nad Lukšičevim duhovičenjem o tem, da gre pri novih strankah za veseljačenje po političnem prostoru. »Očitno ne sliši sporočila državljanov in protestnikov, ki z zgodovinsko visokimi odstotki izrekajo nezaupnico sedanjim političnim »veseljakom« in zahtevajo drugačno, odgovornejše upravljanje te države,« pišejo iz Solidarnosti. 

Prepričani so, da bo javnost v takih besedah in ukrepih prepoznala, da se vladajoči oblastniki bojijo nove politične sile in se proti njej borijo tako z žalitvami kot tudi z zakonskimi prijemi. Od Lukšiča pričakujejo, da bo javno pojasnil, kaj je mislil z besedami, da je veseljačenju po političnem prostoru treba narediti konec, pri čemer pravijo: »Če je s tem meril na pravico državljanov do združevanja, pričakujemo, da se jim bo opravičil.«

Deli s prijatelji