BUČA ČEZ VSE

Lovšetovi z uradno najtežjo na Balkanu

Objavljeno 29. september 2014 21.17 | Posodobljeno 29. september 2014 21.15 | Piše: Jože Miklavc

Buča rekorderka, ki je zmedla celo tehtnico, se je ustavila pri 657 kilogramih.

Foto: Jože Miklavc

MOZIRJE – Bilo je veselo, bilo je rekordno! Na sobotnem tehtanju najtežjih buč v državi po pravilih mednarodnega sistema tekmovanja se je namreč zbralo 21 pridelovalcev buč velikank iz različnih krajev Slovenije. Vse kaže, da letošnja, sicer neugodna letina za poljske pridelke in sadjarstvo na rast buč ni vplivala neugodno, gojitelji najtežjih v Sloveniji pa so se še posebno potrudili, da so presegli rekord Janka Lovšeta iz Velike Ševnice pri Trebnjem iz leta 2012 (477,6 kg).

Družina Kapš iz Novega mesta je postavila na tehtnico bučo velikanko za tretje mesto v državi (z 264,4 kg), z ogromno bučo atlantic s 387,6 kg je presenetil novi pridelovalec, Ljubljančan Dejan Merlak, bučo iste vrste pa je nato pripeljal na tehtanje vsega petletni Filip Lovše.

Strogi sodniki, med katerimi so bili športni novinar Ivo Milovanovič, direktor BSH Hišni aparati Nazarje Matija Petrin in tiskovni predstavnik EHD Mozirski gaj Božidar Plesec, so sicer korektno opravljali svoje delo, a se je v velikem finalu vendarle zapletlo. Pri tehtanju ogromne rumene buče iz Hiše buč Lovše pri Trebnjem se je izkazalo, da Laboratorij za meroslovje Lotrič iz Kranja, ki tehtanje že vrsto let izvaja brezplačno, ni računal na takšno težo, saj je bila njihova tehtnica za kar nekaj kilogramov prekratka.

Ko so z viličarjem previdno spuščali bučo na tehtnico, je najprej zaječala robustna lesena paleta, nato pa je na številčnici nastala zmešnjava. Mojster Mitja Bokalič iz podjetja Lovrič je lahko le dvignil roke. »Ja, v Kranju imamo še eno zmogljivejšo tehtnico, ali naj takoj pošljem ponjo?« Tako so pozneje organizatorji le poskrbeli za tehtanje te Lovšetove zares gigantske buče, saj se je kazalec ustavil pri 657 kilogramih! To je v štirih letih uradnih državnih prvenstev v Mozirju najtežja stehtana buča velikanka in nov državni rekord ter prav tako nova najtežja buča na Balkanu!

Svoj največji dosežek iz leta 2012 so Lovšetovi presegli za kar 179,4 kilograma. In ker na njihovi njivi v Veliki Ševnici raste po oceni vrtnarja Janka Lovšeta še približno sto kilogramov težji plod, se lahko ta slovenski šampion v kratkem nadeja dobre uvrstitve tako v Tullnu v Avstriji kot tudi na evropskem prvenstvu v nemškem Ludwigsburgu. Zadovoljni organizatorji iz Mozirskega gaja so vsem tekmovalcem podarili priznanja ter lepe praktične nagrade, ki so jih prispevali pokrovitelji in donatorji prireditve. Razstava buč v Mozirskem parku bo skupaj z 21 velikanskimi bučami na ogled do 5. oktobra.

 

Deli s prijatelji