PAST

Lovšetova Zagrebu dolžna 100 tisočakov

Objavljeno 27. maj 2013 11.35 | Posodobljeno 26. maj 2013 22.49 | Piše: Irena Divković Milanović

Žena Anita je dolžna 45.000 € davka na dobiček in dodano vrednost.

LJUBLJANA –  Številni vplivneži in bogatuni se ujamejo v past davčnega dolga – bolj verjetno je, da jih bo prijela davkarija kakor policija zaradi kakšnih nezakonitih dejavnosti, pri katerih jih običajno varujejo odvetniki, računovodje in drugi strokovnjaki.

Morda to velja tudi za lastnika slovenskega in italijanskega Dinersa Tomaža Lovšeta? Ker posluje na več celinah, ne preseneča, da je njegove transakcije mogoče izslediti tako rekoč povsod. Denimo, Tomaž in njegova žena Anita sta se na Hrvaškem znašla celo na seznamu hrvaških davčnih dolžnikov! Kot potrjuje spletna stran, je bil dolg zabeležen 26. aprila letos, in sicer Lovše zagrebškemu davčnemu uradu dolguje davek na dobiček in davek na dodano vrednost v znesku 449.867,72 kune oziroma dobrih 59.000 evrov, na vprašanje, kdaj oziroma ali ga sploh namerava poravnati, pa nismo dobili odgovora. Na nelaskavem seznamu se je znašla tudi nežnejša polovica zakonskega para, ki je Zagrebu dolžna 340.955,29 kune oziroma 45.000 evrov zaradi davka na promet od nepremičnin, a tudi Anita ni odgovorila na naše poizvedovanje.

Gospa Lovšetova je samo enkrat nastopila v javnosti, in sicer skupaj z možem v promotivnem intervjuju na uradnih spletnih straneh slovenskega uvoznika zdravilnega preparata in mineralnih dodatkov. O Aniti ni niti nobenih medijskih zapisov na Hrvaškem, čeprav bi se že lahko ponašala z naslovom ene najpremožnejših Zagrebčank. Lahko jo zasledimo v hrvaškem volilnem registru, v zemljiških knjigah pa najdemo njeno zagrebško nepremičnino. Anita Lovše je namreč 59-odstotna lastnica urbane vile na ekskluzivni zagrebški lokaciji, v Šestinah pod Sljemenom, velike 611 kvadratnih metrov. No, na njenem solastniškem deležu se je že znašla izvršba Republike Hrvaške zaradi dolga 113.550 kun (15.000 evrov) in še ena v znesku 135.775 kun (18.000 evrov); prva je bila vpisana februarja 2009, druga pa na podlagi odločitve zagrebškega sodišča z dne 24. aprila 2012.

Anita tudi v trgovskem registru Hrvaške

Ni jasno, ali je bil za izvršbi kriv davčni dolg, kajti niti Anita ni hotela odgovoriti na naša vprašanja, Lovšetovo ženo pa lahko zasledimo tudi v trgovskem registru Hrvaške, saj je ustanoviteljica družbe Premier Adria in direktorica Ditirambe. Obe podjetji imata sedež v Rogoznici pri Primoštenu, ukvarjata pa se z oddajanjem plovil. Anita je bila tudi navedena kot kontaktna oseba na spletni strani Premier Yacht Adria, Tomaževega slovenskega podjetja, stran pa ni več aktivna, saj Lovše navtične storitve opravlja in oglašuje prej svoje druge ljubljanske družbe T F Lovše. A čeprav ima, kot je razvidno iz zgornjih podatkov, poslovne izkušnje v navtiki, Anita na svojem profilu na LinkedInu navaja le likvidirano floridsko podjetje Resort of Naples At LLC, sicer pa se ukvarja s kozmetiko. Na enem od navtičnih portalov je bila imenovana kot prva stevardesa razkošne jahte Anita, ki je sicer v Lovšetovem lastništvu, plovilo, ki ga je mogoče najeti za 76.000 dolarjev na teden, pa je zasidrano ob Azurni obali, saj ima poslovnež tam, naj spomnimo, zaradi davčnih olajšav prijavljeno tudi bivališče. O vseh teh nejasnostih smo povprašali tudi Anito, a smo bili do konca redakcije brez odgovora. Tako še vedno ni znano, ali namerava premožna družina iz sredstev v floridskem ali pa monaškem raju poravnati tudi dolg Hrvaški ali pa gre po njihovem za zanemarljive zneske, zaradi katerih se preprosto ne splača preletavati celin.

Kakor koli že, hrvaški finančni minister Slavko Linić je napovedal davčno vojno dolžnikom, zanimivo bo opazovati, ali bo ta kakor koli vplivala na neplačnike, kakršen je Lovše. Po nekaterih strožjih predlogih bi namreč lahko vsem dolžnikom zaplenili premoženje v tujini do poplačila obveznosti – bi morda takšen ukrep spodbodel zakonca Lovše? Resnično smešno je, da na Floridi in v Monaku živita na tako veliki nogi, v Anitini domovini pa sta se znašla na sramotilnem stebru, in to zaradi, po njunih merilih, majhnih zneskov. Mimogrede, Lovšetova lahko na svojem izoliranem zagrebškem posestvu resnično pričakujeta zasebnost, povrhu pa bosta z lahkoto in pravočasno opazila hrvaške dacarje, če bi se ti morda odločili potrkati na njuna vrata.

 

Deli s prijatelji