PRIPOR

Lovše ostaja na hladnem

Objavljeno 14. avgust 2013 13.40 | Posodobljeno 14. avgust 2013 16.37 | Piše: STA, T. L.

Nekdanji nosilec franšize Diners za Slovenijo Lovše še ostaja v priporu.

LJUBLJANA – Tomaž Lovše ostaja v priporu. Zagovornik nekdanjega nosilca franšize Diners za Slovenijo je namreč na ljubljansko okrožno sodišče podal pritožbo na odrejeni pripor za Lovšeta, to pa je sodišče po poročanju Radia Slovenija zavrnilo.

Senat o priporu odločil prepozno?

Potem ko je zunajobravnavni sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča zavrnil pritožbo Lovšetovega zagovornika Marka Bošnjaka na odreditev Lovšetovega pripora, je ta na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Bošnjak je izpostavil, da je senat odločil s prekoračitvijo (!) 48-urnega roka.

Preiskovalni sodnik je pripor za Lovšeta zaradi suma begosumnosti na predlog tožilstva odredil prejšnji petek. Bošnjak se je na odločitev pritožil v soboto nekaj minut pred 16. uro. Kot je danes pojasnil, bi moral senat o tem odločiti najkasneje v ponedeljek do okoli 16. ure, odločitev pa je bila sprejeta šele v torek. Bošnjak razlogov za zamik ne pozna.

Lovše lahko v priporu ostane največ 30 dni, nato lahko tožilstvo predlaga podaljšanje pripora.

Lovšeta želi spraviti na prostost čim prej

Bošnjak je pojasnil, da bodo poleg zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče storili vse pravne korake, da bi bil pripor Lovšetu čim prej odpravljen. Ob tem je poudaril, da se »ponavljajo ugibanja brez podlage ter da je nevzdržno, da je nekdo na takšni podlagi priprt«. Ponovno je izpostavil, da ima Lovše stalno prebivališče v Sloveniji, napačne pa naj bi bile tudi navedbe o monaškem potnem listu, ki naj bi ga uporabljal.

Druga dva osumljena v tej zadevi, nekdanja zakonita zastopnika družbe Diners Club Slovenija, Saša Pušnik in Anton Horvatič, sta bila po policijskem zaslišanju v petek popoldne spuščena na prostost.


Okrožno sodišče pojasnjuje: Zamik, ker se je sodnica izločila  

In kako vse skupaj komentirajo na ljubljanskem okrožnem sodišču? Potrjujejo, da je bila pritožba Lovšetovega zagovornika zoper sklep o odrejenem priporu pravočasno predložena v obravnavo zunajobravnavnemu senatu, »vendar pa je sodnica poročevalka ob študiju spisa ugotovila, da obstaja razlog za njeno izločitev, v zvezi s čimer je takoj sprožila postopek« in predsedniku sodišča v odločanje predložila predlog za svojo izločitev.

Podpredsednica sodišča, ki nadomešča trenutno odsotnega predsednika sodišča, je njenemu predlogu ugodila in jo izločila iz nadaljnjega odločanja. »Spis je bil nato dodeljen novemu senatu, ki je o pritožbi odločal včeraj, ko je bil sklep strankam tudi odpravljen.«

Ob vsem skupaj na sodišču še poudarjajo, da je rok 48 ur, v katerem mora zunajobravnavni senat odločiti o pritožbi, instrukcijski, »senat pa lahko odloči tudi po preteku tega roka«.

 

Deli s prijatelji