NA PRODAJ

Lovše iz pripora 
prodaja jahto Anito

Objavljeno 27. avgust 2013 09.17 | Posodobljeno 26. avgust 2013 19.27 | Piše: Irena Divković Milanović

Na spletni strani Worldyachtgroup.com 34-metrsko jahto ceni na štiri milijone.

Tomaž Lovše zbira denar za vračilo dolgov? Foto: Mediaspeed.net

LJUBLJANA  – Superjahta, ki pluje pod malteško zastavo in na kateri je Dinersov šef nekoč gostil tudi Katarino Kresal in Mira Senico, je na prodaj – za polovico cene, po kateri si jo je pred leti privoščil slovenski bogatun Tomaž Lovše.

Težavam in zapletom v zgodbi Lovše kar ni videti konca vse od začetka avgusta, ko se je tajkun znašel v ljubljanskem priporu zaradi trideset milijonov evrov dolga. A še nedolgo tega je bilo njegovo življenje videti kakor pravljica: živel je na relaciji Monako–Florida; na ameriški celini, v Naplesu ob obalah Mehiškega zaliva, stoji njegova vila, vredna kar štirinajst milijonov dolarjev, ki jo je kupil prek podjetja DC Invest. To je ustanovil na Floridi, pri tem pa prijavil naslov Avenue des Spélugues v kneževini Monako.

Cena je ugodna, za superjahto je ob nakupu odštel kar 8,6 milijona evrov

K sanjskemu življenju 45-letnega poslovneža je nedvomno pripomogla tudi razkošna jahta znamke Leopard, ki jo je Lovše po ženi poimenoval Anita, toda plovilo, ki je doma ob Azurni obali, zdaj išče novega lastnika. Na spletni strani Worldyachtgroup.com, ki med navtičnimi navdušenci velja za izjemno zanesljivo in strokovno podkovano, je 34-metrska lepotica na prodaj za zgolj štiri milijone evrov – slabo polovico vrednosti, ki jo je Lovše odštel ob nakupu (8,6 milijona). No, kar pravzaprav niti ne preseneča, saj Anite v zadnjih mesecih nihče ni hotel niti najeti za 70.000–90.000 evrov na teden, zato je jahta večino časa ždela na privezu na jugu Francije.

Morda bosta k prodaji tokrat pripomogla ugodna cena in tudi prepričljiv oglas: ta poudarja, da lahko Anita udobno gosti devet ljudi, da ima štiri kabine in štiri kopalnice, da je dolga 34 metrov in široka sedem ter da je bila zgrajena leta 2006 pa še: »Anita ponuja odlično kombinacijo hitrosti, razkošja in prostora. Svoje goste popelje na oddaljene destinacije v rekordnem času, obenem pa ponuja izjemno udobje. Vrhunski medijski sistem, elegantna notranjost in pestra oprema za vodni šport zagotavljajo zadovoljstvo vseh gostov. Jahta, ki jo poganja Rolls-Royceova kamewa, združuje sodobno in najnaprednejšo tehnologijo in tradicijo.« Za Anito skrbi pet članov posadke, do potankosti pa so opisane tudi vse kabine, kraljevska, vipovska in dve manjši znamke Pullman, vsaki pripada še kopalnica. Fotografije razkrivajo drago in vrhunsko opremo in masivnega lesa in svile, verjetno je odveč poudarjati, da je monogram Anita na vsem tekstilu, na vseh blazinah, pokrivalih, brisačah ... Vsi, ki so si lahko privoščili teden ali več razkošja, so imeli na razpolago tudi vse sodobne tehnološke povezave s svetom, torej satelitsko komunikacijo, GSM in internet, na jahti pa so še custom avdio-video sistem, hi-fi, predvajalnik za DVD, postaja ipod, satelitska televizija, plazma in LCD-televizorji ter še in še. Tistemu, ki zmore odšteti štiri milijone, Anita ponuja tudi popolnoma opremljeno kuhinjo, pohištvo iz masivnega lesa, mizo za dvanajst ljudi v salonu in za deset zunaj, posteljo za sončenje na krmi in na prednjem delu, platforme za preprost dostop do vode in shrambo za vse športne in zabavne rekvizite.

Več kot jasno je torej, da je Lovše na svoji Aniti nekoč plul kakor hedonist z vrha Forbesove lestvice. Ena najrazkošnejših jaht slovite znamke, ki jo je Cantiere Arno 2006 zgradil za skupino Rodriguez, pa bo kmalu zamenjala lastnika, če bo imel Lovše kaj sreče, in mu olajšala vračilo velikanskih dolgov. Kdo ve, ali se šef italijanskega Dinersa v ljubljanskem priporu z nostalgijo spominja dni, ko je na svoji lepotici gostil tudi nekdanjo ministrico Kresalovo in njenega partnerja Senico, vsekakor pa velja poudariti, da Lovše še vedno ni ponudil na prodaj svoje razkošne rezidence na Floridi – sicer pa mu, roko na srce, nepremičninske razmere ne gredo na roke, saj bi za posestvo, za katero je 2009 odštel štirinajst milijonov dolarjev, zdaj lahko zahteval le okoli devet milijonov.

 

Deli s prijatelji