MALI BOREC

Lovru izrezali tumor, čaka ga še presaditev

Objavljeno 10. januar 2015 21.10 | Posodobljeno 10. januar 2015 21.33 | Piše: Mojca Marot

Malemu Lovru Korenaku uspešno odstranili redek tumor na nadledvični žlezi.

Zahvala vsem bralcem Slovenskih novic, ki ste za družino Korenak nakazali denar v Sklad Ivana Krambergerja. Foto: Mojca Marot

ZBELOVO – Za štiričlansko družino Korenak z Zbelovega so minuli prazniki minili, kot bi mignil. Na božični večer je bila družina ločena, saj je njihov štiriletni Lovro, ki so mu na začetku lanskega poletja odkrili redek tumor na nadledvični žlezi, po operaciji, v kateri so mu tumor odstranili, okreval na ljubljanski pediatrični kliniki, z njim pa je bila vseskozi tudi mamica Martina. Lovrov bratec Uroš in ati Peter sta medtem božični večer na Zbelovem pri Ločah preživljala sama. A je zdravnica, ki je Lovra operirala, družini namignila, da bi utegnili že silvestrski večer preživeti skupaj. In res so ga, saj je štiriletnik dobro okreval in zdravnica s podpisom odpustnice ni odlašala. »Bili smo presrečni in stiskanju na silvestrovo kar ni in ni bilo konca. Pa tudi želje so bile čisto posebne, take, ki jih pod smrečico niti ne moreš postaviti. Lovrov starejši bratec Uroš je dejal, da si je še na božični večer najbolj želel, da bi Lovro povsem ozdravel in bi bil za novo leto doma. To slednje se je potem tudi že uresničilo, a nam seveda nihče ne more zagotoviti, da je vse hudo že mimo. Zagotovo je Lovro vsaj na dobri poti do ozdravitve,« sta v napovedih, kaj še lahko pričakujejo, previdna mamica Martina in ati Peter. Kot sta še povedala, so božični večer žrtvovali za Lovrovo operacijo, saj je bilo zanj najbolje, da je bila ta čim prej. »Zdravnica nas je previdno povprašala, kaj nam božič pomeni. Pa smo rekli, da seveda veliko, a nič v primerjavi z Lovrovim zdravjem, ki je ta trenutek najpomembnejše,« razkrije Martina dogodke zadnjih dni minulega leta. In zdaj, ko je operacija že za njim, so vsi veliko bolj mirni, zato so tudi novo leto dočakali srečnejši kot kadar koli prej. Že prihodnji teden pa ga čakajo nove preiskave, sledila bo presaditev njegovih lastnih matičnih celic, ki so jih zbirali že decembra. Tudi potem ga še čaka nekaj obsevanj in nekajmesečna varovalna imunoterapija, razloži njegova mamica. A prizna, da je bila največja prelomnica prav operacija, s katero so malčku odstranili tumor. »Pozitivna novica za nas je, da je zdravnica rekla, da so izrezali vse, medtem ko so večji del metastaz uničile že predhodne kemoterapije,« olajšano pove Martina.

Odziv ljudi
 je bil izjemen

Vsaka bolezen s seboj prinese skrbi. Tudi finančne, Korenakovi pa so v stiski spoznali, da niso sami. »Dober občutek je, ko vidiš, da so ti pripravljeni pomagati ljudje, ki jih nikoli nismo videli, kaj šele, da bi nas poznali. Pošteno je treba povedati, da je bilo za nas veliko olajšanje, ko se je zdravnica odločila, da bodo Lovra operirali kar v Ljubljani in tako ni bilo treba v tujino, kot je bilo načrtovano sprva. Tega smo se najbolj bali. Res je, da bi nam zavarovalnica povrnila denar, a ga je seveda treba imeti že prej, za pot in druge neizbežne stroške. In tega smo se resnično bali,« iskreno prizna Martina. Lovra zdaj čaka še presaditev njegovih lastnih matičnih celic, ki so jih zbirali že pred tem, kar pomeni, da ni bilo treba iskati drugega ustreznega darovalca kostnega mozga. »So pa tudi ta postopek, podoben dializi, opravili kar v Ljubljani. Lovro je bil šele drugi tak primer, saj so pred tem vse male bolnike na ta poseg pošiljali v avstrijski Gradec,« povesta Korenakova, ki sta za to, da je Lovro zbolel za hudo in redko obliko raka, izvedela na začetku poletja 2014. Martina pove: »Nekaj časa smo bili v šoku, potem smo dobili neko nadnaravno moč za borbo. Veliko je bilo težkih, a tudi lepih trenutkov. A najbolj nas je zaskrbelo, da bo otrokovo zdravje morda odvisno od naših finančnih zmožnosti. Z možem sva zato po dolgem oklevanju naposled zbrala moč in se s prošnjo obrnila na krajevno organizacijo Rdečega križa Zbelovo, kjer so nama bili nemudoma pripravljeni pomagati. Že po nekaj dneh sva doživela nov šok. A pozitiven, saj so stik z nama iskali tudi ljudje, ki jih nisva poznala. In mnogih nikoli ne bova. A hvaležni smo vsem za čisto vsak podarjeni evro.« In zahvala leti tudi vam, dragi bralci Slovenskih novic, ki ste za družino Korenak nakazali denar v Sklad Ivana Krambergerja. Vsekakor družini, ki se sooči s takšno hudo boleznijo otroka, finančna pomoč pride prav. Starši običajno vzamejo bolniško, kar avtomatično pomeni, da je družinski proračun zaradi nižjega dohodka okrnjen, medtem ko se zneski na položnicah in morebitne anuitete kreditov nič ne zmanjšajo. Stroški se še povečajo, saj mali bolniki nemalokrat potrebujejo tudi posebno hrano. In pri Korenakovih ni bilo nič drugače. Potem ko je Lovro zbolel za na videz nedolžno angino, ki se kar ni in ni dala pozdraviti, so zdravniki pri njem odkrili redek tumor na nadledvični žlezi. A upamo, da Korenakove vendarle čakajo mirnejši časi.

Deli s prijatelji