ODZIVI

Lovro Šturm zadovoljen, Liberalna akademija zaskrbljena

Objavljeno 29. januar 2012 08.17 | Posodobljeno 29. januar 2012 08.19 | Piše: P. J., STA

Zbor za republiko meni, da se bo ustavilo drsenje navzdol.

Janezu Janši se je smejalo po izvolitvi.

LJUBLJANA – Za predsednika Zbora za republiko Lovra Šturma je potrditev Janeza Janše za mandatarja dobra novica. V Liberalni akademiji pa prihodnjim korakom SDS in Janševi vladi ne zaupajo. Skrbi jih, da gospodarstvo, policijo, tožilstvo, sodišča in medije čakajo »nove preizkušnje grobega zanikanja načel demokratične in pravne države«.

Sodni proces glavni izgovor

Kot so med drugim zapisali v Liberalni akademiji, so že v času Janševega mandata med letoma 2004 in 2008 opozarjali na »številne kadrovske intervencije« vlade v gospodarsko sfero, javni sektor, medije in šolstvo, pa tudi na »nedopustno nižanje demokratičnih standardov in spoštovanja človekovih pravic«.

Do ponovitve mandata »nekoga, ki je pravnomočno udeležen v sodnem procesu in je zaznan v preiskavah kar treh evropskih držav«, je po prepričanju Liberalne akademije prišlo zaradi nemoči oz. »spregleda državljanov, da trezno presodijo in ugledajo, komu točno naj bi bilo zaupano vodenje Slovenije v naslednjih letih«.

V društvu menijo, da so ljudje v Sloveniji »talci dnevno zlaganih in zanikanih očitnih dejstev«. Ta pa so z vedno novimi manipulacijami potvorjena tako, da ustvarjajo vtis o Janši kot žrtvi, ne pa »kot obvladovalcu gospodarstva, medijev, šolstva in drugih družbenih sistemov«.

Ekonomsko dogajanje pomembnejše od tožilstva

Po mnenju Šturma je današnja potrditev Janše dobra novica za Slovenijo kot državo, pa tudi za vse njene prebivalce. Z Janševo vlado se bo namreč ustavilo drsenje navzdol, »ki smo mu bili priča zadnja tri leta«. S to odločitvijo državnega zbora bodo trendi šli krepko navzgor, je dejal Šturm. »Če bi se namreč nadaljevali sedanji trendi, bi imeli v petih letih standard držav nekdanje Jugoslavije,« je še razmišljal.

Zanj tudi ni bistveno, ali se bo Janševa vlada obdržala štiri leta. Poudaril je, da smo zdaj v tako težkem času, kot v obdobju osamosvajanja. V letih 1990 in 1991 smo bili pred vojaško-političnimi preizkušnjami, danes pa smo pred ekonomsko-političnimi, meni Šturm.

Za nekdanjega pravosodnega ministra so tudi nasprotja glede prenosa tožilstva pod okrilje ministrstva za notranje zadeve zgolj obroben problem. Taka odločitev je po njegovem mnenju ustavno popolnoma nesporna in tudi nepomembna. »Ob vsem tem ekonomskem dogajanju je to popolnoma zanemarljivo vprašanje,« je dodal Šturm.

Deli s prijatelji