UPOKOJENKA

Lovka Zlata srebrna: za nagrado pade jelen

Objavljeno 19. maj 2013 13.27 | Posodobljeno 19. maj 2013 13.27 | Piše: Oste Bakal

V Sloveniji je uradno 493 lovk, negovsko zeleno bratovščino krasijo štiri. Najstarejša, upokojenka Zlata Rojko, je odlična strelka.

Zlata je na prvem mednarodnem srečanju lovk odlično zastopala barve Slovenije (foto: Oste Bakal).

Na nedavnem mednarodnem sejmu lovstva in ribištva v Gornji Radgoni so pripravili tudi prvo mednarodno srečanje lovk. Boljše polovice zelene bratovščine so med drugim tekmovale v simulacijskem streljanju na divjega prašiča. V konkurenci 11 lovk s Hrvaškega in Slovenije se je od naših najbolje odrezala upokojenka Zlata Rojko z drugim mestom. Članica Lovske družine Negova je bila nad dosežkom nadvse presenečena, »saj je bilo veliko mlajših tekmovalk«. Gospa Rojko je lovka že 33 let, z orožjem se je seznanila v srednji šoli, kjer so pri pouku obrambe spoznali in uporabljali staro puško jugoslovanske vojske M 48. »Bila sem tudi vodja strelskega krožka v osnovni šoli, kjer smo streljali z zračno puško, zato najbrž ni presenetljivo, da sem se pridružila lovski družini, in sicer 1980., le štiri leta za možem. Ob vseh dolžnostih in obveznostih v lovski družini, ki mi veliko pomenijo, še vedno rada preizkusim svoje spretnosti v merjenju v tarčo ali v tarčo v gibanju, kot je bila ta na sejmu,« je razložila vedno nasmejana Negovčanka.

Lovska družina Negova ima nadpovprečno visoko zastopanost žensk, saj so ob 44 članih tudi štiri lovke. Poleg Zlate Rojko so članice še Alenka Šiško, Marija Prajndl in Erika Kaučič, vse štiri so poročene z lovci iz LD Negova. Lovska zveza Slovenije ima približno 22.000 članov, od tega je trenutno 493 članic. Vsako leto je več kot 700 novih lovskih pripravnikov, njihova povprečna starost pa je 32 let.

Vsaka peta povožena

Prvega maja se je začel odstrel glavne lovne vrste v Sloveniji, srnjadi. Številka lanskega skupnega odvzema srnjadi iz narave (odstrel, povozi, bolezni) je 40.066, od tega pa razmeroma velik delež predstavljajo povozi na cestah, in sicer 5204. Na območjih, ki jih upravljajo lovske družine po Sloveniji, je bilo lani skupno povoženih 8071 divjih živali.

Velika nagrada, veliki kaliber

Kot so nam povedale štiri negovske lovke, se hudo motijo tisti, ki mislijo, da je njihova naloga le pospravljanje po lovskem domu, kuhanje in strežba na družabnih dogodkih.

»Povsem enakopravne smo s kolegi, tako pri gojitvi divjadi in skrbi za živali v naravi kot tudi pri ohranjanju staleža divjadi ter varovanja okolja in narave. Seveda tudi v lovskem domu vse potrebno delamo skupaj, enako smo zastopane tudi v organih lovske družine ter v Zvezi lovskih družin Prlekije,« je poudarila 65-letna Zlata, žena starešine LD Negova Vlada Rojka.

Za uspeh na strelskem tekmovanju v Gornji Radgoni je za nagrado dobila odstrel jelena na območju LD Prosenjakovci, kjer je veliko jelenjadi. »Če bo zdravje, se bo to zgodilo letos jeseni. Puško z močnejšim kalibrom imamo v družini, vendar moram z njo opraviti še preizkus in nekaj vaj na tarči. Moj moto je: nikoli ne izvrši odstrela, če ni siguren. Upam, da mi bo boginja Diana naklonjena,« je še dodala prijazna lovka, nekdanja učiteljica in matičarka, mati hčerke in sina, ki je tudi že lovec, seveda.

Deli s prijatelji