REŠITELJ

Lovec Jaka je rešil ranjenega 82-letnika

Objavljeno 25. julij 2013 09.10 | Posodobljeno 24. julij 2013 20.35 | Piše: Oste Bakal

Jakob Zorko je v torkovem zgodnjem jutru odšel v gozd pri Orehovcih, pri tem pa naletel na huje polomljenega Konrada Bračiča, ki je padel že prejšnji dan.

Jaka kaže, kje je našel poškodovanega Konrada. Foto: Oste Bakal

GORNJA RADGONA – Članice in člani zelene bratovščine, teh je v Sloveniji več kot 22.000, so veliki skrbniki in varnostniki narave, ob tem pa včasih tudi reševalci človeških življenj. Gornjeradgonski lovec Jakob Zorko, doma iz Črešnjevcev, ki pravi, da v teh vročih poletnih nočeh nekoliko težje spi, se je predvčerajšnjim zgodaj zjutraj, ko je bila kljub polni luni še tema, odpravil na zgodnji lov, pravzaprav na opazovanje narave. In prav to je rešilo življenje 82-letnemu Konradu Bračiču z Orehovcev 9 pri Gornji Radgoni.

Idilično prebujanje

»Jutro preživeti v neokrnjeni naravi, ko se ta prebuja v poletnem jutru ob žvrgolenju stoterih ptic, ko se tam daleč na polju sliši glas ponosnega fazana, globoko v gozdu se slišijo glasovi srnjakov, ko se kosi oglašajo s svojim čudovitim in prepoznavnim čivkanjem, in še bi lahko naštevali, kaj lovec in ljubitelj narave vse sliši in čuti v naravi, lahko mnogi le sanjajo. Ko se je zdanilo in ko je že kazalo, da se bodo kmalu prikazali prvi sončni žarki, sem se odločil, da se z visoke preže, kjer sem opazil nekaj srn in drugih živali, podam še na obhod po svojem lovnem revirju Črešnjevci - Orehovci, kjer je poleg nekaj gozdov, največ vinogradov in drugih kmetijskih površin,« nam je razlagal Jaka, kot krajše kličejo Jakoba in ki je bil med obhodom zelo pozoren na vse, kar se v naravi dogaja.

Zagledal je copat

Pot ga je vodila iz gozda čez bližnji sadovnjak, kjer je na poti v travi zagledal natikač. To mu ni dalo miru, tako da je bil vedno bolj pozoren in našel je še drugi natikač, nato palico in kapo. Iskal je še naprej in kmalu je zaslišal stokanje ležečega starejšega moškega, ki je negiben ležal v travi. Ko se mu je približal, je Jaka Zorko takoj prepoznal moškega, ki je doma le dober kilometer stran. »Konrad Bračič je kmetovalec in živi sam na kmetiji. Povedal mi je, da se je že prejšnji dan podal peš na ogled njiv in sadovnjaka, da bi videl, kako kaj letina kaže, ali bodo jeseni obrodile jablane in slive. Med hojo mu je spodrsnilo in je padel. Pri padcu se je tako močno poškodoval, da ni mogel več vstati, zato je obležal in v bolečinah preživel noč v sadovnjaku, dokler ga drugi dan nisem našel. Ko sem mu hotel pomagati, sem ugotovil, da je težko poškodovan, zato sem poklical Zdravstveni dom Gornja Radgona. Prišla je ekipa, zdravnica Lidija Žinkovič, dr. med, z reševalno ekipo, ki ga je odpeljala v Zdravstveni dom Gornja Radgona in nato v murskosoboško bolnišnico v Rakičan, tam zdaj okreva,« nam je razlagal skromni Jakob Zorko.

Dodal je, da so se v bolnišnici odločili, da bodo Bračiča zaradi zlomljenega kolka operirali, a zaradi pljučnice, ki naj bi jo dobil v noči, prečuti pod vedrim nebom – ali pa je ta k njegovemu težkemu stanju le še pripomogla –, posega za zdaj ne morejo izpeljati. Svojega stanovskega kolega Jakoba Zorka je že javno pohvalil starešina Lovske družine Gornja Radgona Milan Kolarič, ki se nam je pridružil pri obisku kraja dogodka.

Deli s prijatelji