TRETJA KAZEN

Lovci morajo plačati

Objavljeno 02. maj 2016 16.41 | Posodobljeno 02. maj 2016 16.41 | Piše: Drago Perko

Tisočak kazni za lovsko družino, ker ni priključena na kanalizacijo.

Predsednik LD Plešivica Franc Jarc bo držal obljubo in plačal iz svojega žepa. Foto: Drago Perko

ŽUŽEMBERK – Lovska družina Plešivica iz Žužemberka bi se morala priključiti na javno kanalizacijo, a tega ni storila. Zato je medobčinski inšpektorat iz Dolenjskih Toplic leta 2011 sprožil postopek proti zeleni bratovščini, dvakrat so jih že kaznovali. »Članstvo o tem na žalost že od leta 2013 ne ve nič in tudi ne bi izvedeli, če nam ne bi pristojni organi rubili sredstev z računa,« je na izredni skupščini lovcev opozoril Gregor Kaplan, predsednik nadzornega odbora lovske družine.

Svojo pravico so lovci zato šli iskat na upravno sodišče. V tožbi proti občini so trdili, da medobčinski inšpektorat sploh nima pooblastil za pisanje kazni. Sklicevali so se na 11. člen odloka o delu občinske uprave Žužemberk. Tam piše, da inšpekcijo in redarstvo izvaja občina Žužemberk, nas je opozoril predsednik LD Plešivica Franc Jarc. A upravno sodišče je odločilo drugače. Tudi zato bo tretja kazen obveljala, napisali so jo v Dolenjskih Toplicah, kjer domuje medobčinski inšpektorat pod vodstvom Marjana Mengerja. Do zdaj so plačali že 400 in 800 evrov, nova kazen znaša tisočaka.

»Lovska družina bi se že davno priključila, tudi komunalni prispevek smo plačali! A občina ni naredila del javnega voda, ki ga je dolžna narediti, zato je dobila denar iz Evrope. Kam ga je dala, mi ne vemo. Od nas pa terja, da se priključimo. Zdaj nas občina kaznuje. Nisem še dobil sodbe, a če so tako odločili, bom plačal! Sodbe so za to, da se jih spoštuje, to je naša pravna država. Če bi vsi to tako spoštovali, bi bilo drugače. Vem, da imamo prav. Kljub temu bom naredil, kar sem obljubil – kazen bom poravnal iz svojega žepa,« nam je zagotovil Jarc, ki še vedno meni, da za vsem stoji župan občine Franc Škufca, njegov veliki politični tekmec.

Deli s prijatelji