VODA ŠE OGROŽA

Loška dolina: Voda narašča, pričakujejo, da se bo dvignila še za 20 centimetrov

Objavljeno 09. november 2014 18.26 | Posodobljeno 09. november 2014 18.27 | Piše: STA, M. U.

Najbolj ogroženi so zaselki Markovec, Pudob, Kozarišče in Šmarata.

LOŠKA DOLINA – Občinski štab civilne zaščite Loška dolina obvešča občane, naj opazujejo, če se gladina vode v bližini njihovih bivališč dviguje in po potrebi premoženje umaknejo na varno. Voda namreč še vedno narašča, pričakujejo, da se bo njena raven dvignila še za 20 centimetrov, zato se lahko poplavno območje še poveča.

Kot so popoldne sporočili iz občinskega štaba civilne zaščite Loška dolina, so najbolj ogroženi zaselki Markovec, Pudob, Kozarišče in Šmarata. Potok Veliki Obrh v Loški dolini je presegel najvišjo gladino iz časa letošnjih januarskih poplav in še nekoliko narašča, tako da se poplavne površine v Loški dolini povečujejo. V zadnjih urah narašča dva centimetra na uro, kažejo hidrološki podatki Agencije RS za okolje (Arso).

Gladina se zvišuje tudi na Cerkniškem jezeru, a se je tam zviševanje upočasnilo. Trenutna gladina na postaji Dolenje jezero je okrog 530 centimetrov in narašča okoli dva centimetra na uro. Hidrologi pričakujejo, da se bo ojezeritev počasi povečevala še v naslednjih nekaj dneh. Najvišja gladina Cerkniškega jezera ob letošnjih februarskih poplavah je bila 629 centimetrov, najvišja iz celotnega opazovanega obdobja pa 654 centimetrov.

Na Planinskem polju gladina počasi narašča, približno en centimeter na uro. Ojezeritev Planinskega polja se bo v prihodnjih dneh povečevala. V prihajajočem tednu naj bi po meteoroloških napovedih na območju naštetih kraških polj skupaj padlo od 20 do 50 milimetrov padavin, ki naj bi bile nekoliko intenzivnejše v sredo in četrtek. Te padavine bi lahko nekoliko zvišale predvidene gladine na Cerkniškem in Planinskem polju, ki jih hidrologi pričakujejo v teh dneh zaradi stekanja vode iz Loške doline in zalednih voda na obeh kraških poljih.

Z izjemo kraških polj Notranjske in Dolenjske pa se pretoki rek po Sloveniji zmanjšujejo. Opozorilne vrednosti presegajo še Drava, Krka in Ljubljanica, a se njihovi pretoki zmanjšujejo. Drava ima trenutno pretok na vstopu v Slovenijo okrog 800 kubičnih metrov na sekundo, na izstopu pa okrog 1200 kubičnih metrov na sekundo.

Krka ima v Podbočju pretoka približno 230 kubičnih metrov na sekundo, Ljubljanica v Ljubljani pa okrog 260 kubičnih metrov na sekundo.

Deli s prijatelji